Foundation: Πώς τα πηγαίνει, μέχρι τώρα, η νέα sci-fi υπερπαραγωγή της Apple;

Οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα 4 επεισόδια
12 Οκτωβρίου 2021 10:47
Foundation: Πώς τα πηγαίνει, μέχρι τώρα, η νέα sci-fi υπερπαραγωγή της Apple;

Το "Foundation", η πολυαναμενόμενη νέα sci-fi υπερπαραγωγή της Apple, βασισμένη στα βιβλία του Isaac Asimov, έκανε πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου, και μέσα από 10 εβδομαδιαία επεισόδια, θέλει να μας προσφέρει ένα επικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και πλάτη του διαστήματος. Δημιουργός και showrunner της σειράς είναι ο David S. Goyer γνωστός για τα Man of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Blade: Trinity (2004), αλλά και για την εξαιρετική δουλεία που έκανε σε συνεργασία με τα αδέρφια Nolan, στην τριλογία του Dark Knight (2005–2012). Πρωταγωνιστούν οι: Jared Harris, Lee Pace, Lou Llobell, Leah Harvey, Laura Birn, Terrence Mann και Chipo Chung.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στην οθόνη, είτε αυτή είναι μεγάλη είτε μικρή, έργα βασισμένα στα μυθιστορήματα του Isaac Asimov, έναν από τους σημαντικότερους (αν όχι ο σημαντικότερος) συγγραφείς βιβλίων με θεματική την επιστημονική φαντασία. Ταινίες όπως τα Bicentennial Man (1999) με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Robin Williams, ή το I, Robot (2004) με πρωταγωνιστή τον πάντα ενθουσιώδη Will Smith, ήταν διασκεδαστικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό τον προβληματισμό και τις εσωτερικές ανησυχίες που υπήρχαν στα αντίστοιχα βιβλία του Asimov. Ο Ρώσος επιστήμονας, με το συγγραφικό του έργο, άλλαξε για πάντα τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Φαίνεται λοιπόν μία αδυναμία των δημιουργών που αποφασίζουν να μεταφέρουν τα έργα του σε διαφορετικό μέσο, να αποδώσουν με πλήρη επιτυχία όλες τις διαστάσεις που εκείνος δίνει μέσα από τα μυθιστορήματα του. Πάντα κάτι λείπει, καταλήγοντας να κάνουν ταινίες εμπορικές μεν, αλλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο βάθος δε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Foundation, μιλάμε για μία σειρά που απλώνεται μέσα σε 10 ωριαία επεισόδια, και που ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ανανεώνεται για δεύτερη σεζόν. Αυτό τι σημαίνει λοιπόν; Σημαίνει ότι οι συντελεστές έχουν στην διάθεση τους, προφανώς την στήριξη του στούντιο αλλά και τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να μας αφηγηθούν το έπος του σπουδαίου, Isaac Asimov.

Η πλοκή της σειράς επικεντρώνεται σε διάφορους χαρακτήρες αλλά κυρίως στον Hari Seldon, μαθηματικός και προγραμματιστής της ψυχοϊστορίας, στον Brother Day, τον κλωνοποιημένο Αυτοκράτορα των Cleon I, την Gaal Dornick, η προστατευόμενη του Dr Sheldon, μια αυτοδίδακτη νεαρή γυναίκα που κατάγεται από έναν πλανήτη όπου η αναζήτηση της γνώσης θεωρείται αίρεση και τιμωρείται, αλλά και σε μία ομάδα εξόριστων -ακόλουθοι του Dr Sheldon- στον πλανήτη Terminus, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν την ανθρωπότητα και να χτίσουν από την αρχή τον πολιτισμό εν μέσω της πτώσης της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.

Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια λοιπόν, δίνουν μεγάλη έμφαση στο χτίσιμο του κόσμου και φαίνεται ότι ο δημιουργός δεν έχει διάθεση να τρέξει την ιστορία, μία απόφαση που πάντα εκτιμώ όταν την βλέπω. Προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μέχρι και το τελευταίο λεπτό τις δυνατότητες που του προσφέρει ο τηλεοπτικός χρόνος.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά διότι μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που βρίσκονται στα χέρια του από τα βιβλία του Asimov, και θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να επιλέξει ποιες από αυτές τις πληροφορίες, και ποιοι από όλους αυτούς τους χαρακτήρες θα "λειτουργήσουν" στην μικρή οθόνη.  

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τις αλλαγές χαρακτήρων και η προσθήκη κάποιων υποπλοκών που αναπτύσσονται μεταξύ τους ίσως να μην έχουν καμία σχέση με τα βιβλία του Asimov, αλλά όπως είναι γνωστό, το ζητούμενο σε μια μεταφορά βιβλίου στην οθόνη δεν είναι αν αυτή παρέμεινε πιστή στην αρχική πηγή.

Αφήνοντας στην άκρη λοιπόν το πόσο πιστή μεταφορά έγινε, ο Goyer, μέχρι στιγμής, δείχνει αδυναμία στο να αφηγηθεί μία ξεκάθαρη ιστορία. Η σειρά ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό, οι χαρακτήρες μέχρι στιγμής δεν είναι πειστικοί, και το σημαντικότερο, δεν υπάρχει πλοκή που να μπορείς να ακολουθήσεις.

Όπως είπαμε όμως, βρισκόμαστε ακόμα στο τέταρτο επεισόδιο και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία σειρά να χρειάζεται τον χρόνο της για να πάρει ‘’μπροστά’’. Αυτό το φαινόμενο το έχουμε συναντήσει ξανά στο παρελθόν.

Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι όλοι οι παίκτες έχουν μπει πλέον στην σκακιέρα και έφτασε η ώρα να ξεκινήσει το ‘’παιχνίδι’’. Το πέμπτο επεισόδιο θα προβληθεί Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, και θα είναι καθοριστικό για την πορεία της υπόλοιπης σεζόν.