Foundation 2η Σεζόν: Πρώτες εντυπώσεις από τη sci-fi υπερπαραγωγή της Apple – Review

Υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με την 1η;
14 Αυγούστου 2023 12:10
Foundation 2η Σεζόν: Πρώτες εντυπώσεις από τη sci-fi υπερπαραγωγή της Apple – Review

Η 2η σεζόν του Foundation επέστρεψε στο Αpple TV+ και αποτελείται από 10 επεισόδια, το καθένα με διάρκεια από 45 έως 70 περίπου λεπτά. Οι David S. Goyer και Josh Friedman, showrunners της σειράς, “πιάνουν” την ιστορία από εκεί που μας άφησε ο προηγούμενος κύκλος, προσθέτοντας νέες προκλήσεις, αποκαλύψεις και συγκρούσεις για τους κύριους χαρακτήρες και τις φατρίες. Στους ρόλους τους επιστρέφουν οι Jared Harris, Lee Pace, Lou Llobell, Leah Harvey, Laura Birn, Cassian Bilton και Terrence Mann, ενώ θα γνωρίσουμε και μερικά νέα πρόσωπα. Οι νέοι ηθοποιοί που θα συμπληρώσουν το cast είναι οι Isabella Laughland (Brother Constant), Kulvinder Ghir (Poly Verisof), Ella-Rae Smith (Queen Sareth of Cloud Dominion), Holt McCallany (Warden Jaegger Fount), Rachel House (Tellem Bond), Nimrat Kaur (Yanna Seldon), Ben Daniels (Bel Riose) και Dimitri Leonidas (Hober Mallow).

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στην οθόνη, είτε αυτή είναι μεγάλη είτε μικρή, έργα, βασισμένα στα μυθιστορήματα του Isaac Asimov, έναν από τους σημαντικότερους (αν όχι ο σημαντικότερος) συγγραφείς βιβλίων με θεματική την επιστημονική φαντασία. Ταινίες όπως τα Bicentennial Man (1999) με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Robin Williams, ή το I, Robot (2004) με πρωταγωνιστή τον πάντα ενθουσιώδη Will Smith, ήταν διασκεδαστικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό, τον προβληματισμό και τις εσωτερικές ανησυχίες που υπήρχαν στα αντίστοιχα βιβλία του Asimov. Ο Ρώσος επιστήμονας, με το συγγραφικό του έργο, άλλαξε για πάντα τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Όσο αφορά τώρα αυτά τα όποια έχουμε δει μέχρι στιγμής από τη 2η σεζόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία από τις κύριες αδυναμίες της σειράς είναι η έλλειψη προσανατολισμού σεναριακά. Μοιάζει να προσπαθεί υπερβολικά να καλύψει αρκετό έδαφος από το ογκώδες αρχικό υλικό που έχει να διαχειριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουμε μία ασύνδετη και συγκεχυμένη αφήγηση μέσα στην οποία γίνονται πολλά και εισάγονται συνεχώς νέα στοιχεία και χαρακτήρες που αποσπούν την προσοχή από την κύρια πλοκή και τα θέματα τα οποία προσπαθούν να αναδείξουν οι δημιουργοί της. Αυτό, η γνωριμία μας δηλαδή με τους νέους χαρακτήρες και τοποθεσίες, προσθέτει σύγχυση, αλλά και μία αχρείαστη πολυπλοκότητα στην ήδη πολύπλοκη ιστορία.

Παρόλα αυτά, για ακόμη μία χρονιά αυτό που ξεχωρίζει και μπορεί να θεωρεί ως ένα από τα θετικά της σειράς, είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες των βασικών χαρακτήρων, όπως για παράδειγμα αυτές του Jared Harris και του Lee Pace, οι οποίοι δείχνουν μία ειλικρινή αφοσίωση στους ρόλους που ερμηνεύουν. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο βρίσκεται και ο τεχνικός τομέας. Η προσοχή στην λεπτομέρεια τόσο στα σκηνικά όσο και στα οπτικά εφέ ζωντανεύουν αυτό το σύμπαν με αυθεντικότητα και μεγαλοπρέπεια. Από αστικά τοπία σε εξωγήινους τόπους, μέχρι τα υψηλής τεχνολογίας διαστημόπλοια, η παράγωγη της σειράς κάνει μία πραγματικά ουσιαστική δουλειά.

Σίγουρα δεν είναι από τις σειρές που θέλουν να ρίξουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο οπτικό κόμματι αφήνοντας στο περιθώριο το περιεχόμενο, την ιστορία δηλαδή, όμως, από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα είναι πολύ συγκεκριμένο. Ενώ έχουν δημιουργήσει μεν ένα αυθεντικό σύμπαν, αλλά ξεχνούν να μας κάνουν να νοιαστούμε για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό, δυσκολεύοντας έτσι τη συναισθηματική σύνδεση που πρέπει να έχουν οι θεατές με τους χαρακτήρες της ιστορίας.

Εν κατακλείδι, το σημαντικότερο πρόβλημα της σειράς μπορεί να εντοπιστεί στους χαρακτήρες των οποίων τα κίνητρα, οι προθέσεις κι οι ενέργειες τους είναι συχνά ασαφή. Παραμένει μία υψηλού επιπέδου σειρά τεχνικά, όμως, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μεταξύ της ποιότητας στην κατασκευή της και στο περιεχόμενο της. Φινάλε θα κάνει στις 15 Σεπτεμβρίου με το 10ο επεισόδιό της με τίτλο "Creation Myths".