Στο "The Ice Road" ο Liam Neeson βαδίζει πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου | Review

Όπως επίσης το σασπένς και η πρωτοτυπία
03 Οκτωβρίου 2021 13:17
Στο "The Ice Road" ο Liam Neeson βαδίζει πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου | Review

Ο Jonathan Hensleigh σκηνοθετεί το action θρίλερ επιβίωσης The Ice Road, με τον Liam Neeson να ηγείται του cast εν προκειμένω ενώ υποκριτικά τον πλαισιώνουν οι Laurence Fishburne, Benjamin Walker, και η Amber Midthunder. Εμφανίζονται επιπλέον οι: Marcus Thomas, Holt McCallany, Martin Sensmeier, Matt McCoy, and Matt Salinger in supporting roles.

Η πλοκή εστιάζει στην κατάρρευση ενός αδαμαντωρυχείου στον βόρειο Καναδά. Τότε καλείται να βοηθήσει ο ‘Mike McCann’ (Neeson) ένας έμπειρος επαγγελματίας οδηγός φορτηγού ο οποίος είναι εξπέρ στο να τα βγάζει πέρα σε μεταφορές μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ξεκινάει λοιπόν, μία άκρως δύσκολη και παράτολμη αποστολή διάσωσης μαζί με τον αδερφό του και άλλα δύο άτομα όπου από ένα σημείο και έπειτα θα πρέπει να διασχίσουν με φορτηγά τόνων το στρώμα λεπτού πάγου που καλύπτει μία λίμνη.

Ο Liam Neeson πολλάκις στο παρελθόν έχει παίξει σκληροτράχηλους χαρακτήρες-τιμωρούς κάτι που φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση και εδώ. Έτσι λοιπόν, μετά το Cold Pursuit (2018), όπου υποδυόταν τον σκληρό καρύδι-οδηγό ενός εκχιονιστικού μηχανήματος, τώρα πια μας συστήνεται ως ο οδηγός μιας νταλίκας που παίρνει ζβάρα τα βουνά, τις κορφές, και τις λίμνες μέσα στο ψύχος. Και κάπου εδώ εύλογα αναρωτιέσαι αν στο επόμενο φιλμ όπου θα παίξει θα υπάρχει και άλλο όχημα μεγάλου κυβισμού.

Η εν λόγω ταινία προφανώς και δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κλισέ της κατηγορίας των θεαμάτων όπου ανήκει. Παρ’ όλα αυτά, ο δημιουργός της δεν επιζητά ιδιαίτερα να ξεχωρίσει το συγκεκριμένο project του ως ανατρεπτικό ή πρωτοποριακό. Είσαι προετοιμασμένος για αυτό που θα δεις και όχι δεν θα σε ξεγελάσει σε σχέση με το τί προσδοκούσες εξαρχής από αυτό.

Η δράση είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της υπόθεσης. Πρόκειται μάλλον για μία παραφορτωμένη χιονοστιβάδα περιπέτειας στο σινεμά. Οπότε δεν λείπουν οι υπερβολές ως προς την ύπαρξη στιγμών γεμάτων αδρεναλίνη και εντυπωσιασμό. Από την άλλη όμως θα σταθείς και σε ορισμένες φάσεις του έργου που περιέχουν κάποια συναισθηματική φόρτιση.

Απλά δεν θα σε συνεπάρουν τόσο ώστε να ξεχάσεις άλλες αστοχίες της όλης αφήγησης και ορισμένα κομμάτια της που δεν βγάζουν νόημα ή που δεν εξυπηρετούν αποτελεσματικά στο σύνολό της την εξέλιξη των γεγονότων. Επιπλέον, σε κάποιες σκηνές τα ειδικά εφέ που έχουν χρησιμοποιηθεί φαντάζουν πολύ ψεύτικα αλλά οπωσδήποτε δεν είναι κάτι που δεν μπορείς να το ξεπεράσεις με χιούμορ.

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την απληστία, τη διαφθορά μέσα σε εταιρείες, τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται σε μεγάλες βιομηχανίες όπως σε αυτές της εξόρυξης πολύτιμων λίθων, την κατασκοπεία εντός ενός οργανισμού και την υπονόμευση εκ των έσω, τη δολιοφθορά, τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας πολλών εργαζομένων. Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω έρχεται η έννοια της ανθρωπιάς και της αυτοθυσίας ειδικά μπροστά σε έναν ανώτερο σκοπό.

Το The Ice Road είναι μία μυθοπλασία που προσφέρει αυτό που μπορεί καλύτερα στο είδος, χωρίς να σημαίνει ότι καινοτομεί ή ότι υπόσχεται για πράγματα πάνω από τις δυνάμεις της, αλλά προτιμά να ακολουθήσει ακόμη και μέσα σε χιονοθύελλες πιο ασφαλή μονοπάτια και γνώριμες συνταγές κάνοντας τον θεατή να περάσει ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος της.