6 ακόμη καλογυρισμένες βιογραφικές ταινίες για να δείτε μέσα στο καλοκαίρι

Σπουδαίοι άνθρωποι και κάποιοι όχι και τόσο σπουδαίοι
02 Αυγούστου 2023 18:59
6  ακόμη καλογυρισμένες βιογραφικές ταινίες για να δείτε μέσα στο καλοκαίρι

Ήταν σχεδόν σίγουρο βλέποντας το τι επικρατεί στο είδος των βιογραφικών ταινιών. Μια κατηγορία που έχει λατρευτεί, έχει αγαπηθεί αν και δεν είναι στα ντουζένια της αλλά πάντα χαίρει αποδοχής ειδικά από την Ακαδημία, καθώς οι πρωταγωνιστές τους συνήθως κερδίζουν ή είναι στις περισσότερες φορές υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο.

Από τον «Υπέροχο Άνθρωπο» του Ράσελ Κρόου, στον Όσκαρ Σίντλερ του Λίαμ Νίσον και τον Στίβεν Χόκιγνκ του Έντι Ρέντμεϊν, μέχρι διαβόητους μαφιόζους. Αυτή η λίστα θα σας προτείνει ακόμη 6 επικές και καλογυρισμένες ταινίες που αξίζει να δείτε όπως και να έχει.


A Beautiful Mind

Η ταινία που παραλίγο να χαρίσει στον Ράσελ Κρόου το δεύτερο σερί του Όσκαρ μετά τον «Μονομάχο» αλλά έμεινε με την «πίκρα» της υποψηφιότητας. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Sylvia Nasar για τη ζωή του ιδιόρρυθμου μαθηματικού, John Nash. Στην ταινία του σκηνοθέτη Ron Howard αυτή η  ιδιοφυία του «μια στο εκατομμύριο», ανελίσσεται στον κόσμο των μαθηματικών και όταν το ενδιαφέρον του τραβάει η αποκρυπτογράφηση και το FBI του χτυπάει την πόρτα, τα πράγματα μετατρέπονται σε εφιάλτη.

Schindler’s List

Στερεύω από λόγια για να περιγράψω αυτή την ταινία αλλά πρέπει να το κάνω. Καταρχήν τη θεωρώ ως την καλύτερη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και δεν είμαι καν τρελός φαν του. Αλλά πραγματικά τι έκανε εκεί ο άνθρωπος; Η ιστορία του βουτηγμένη στις απάνθρωπες μέρες του Β’ Παγκοσμίου. Εξιστορεί την πραγματική ιστορία του επιχειρηματία Όσκαρ Σίντλερ (Liam Neeson), ο οποίος έσωσε τις ζωές χίλιων Πολωνών Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος προσλαμβάνοντάς του στο εργοστάσιό του. Δε θα βάλω το trailer στην προκειμένη καλύτερα να πάτε «καθαροί» να τη δείτε, χωρίς να ξέρετε κάτι παραπάνω. Αντ’αυτού πάρτε μια γεύση από τις μελωδίες του John Williams που έντυσαν την ταινία. Απλά να είστε προετοιμασμένοι να πάει το δάκρυ κορόμηλο -ειδικά στην αξεπέραστη τελευταία του σκηνή.

Goodfellas

Θα νομίζατε ότι δεν είναι βιογραφία αλλά για μια ξερή γκανγκστερική ταινία. Κι όμως η επική γκανγκστερική ταινία του Martin Scorsese εξιστορεί την άνοδο και την πτώση του μαφιόζου Henry Hill, που τον υποδύεται ο αείμνηστος Ray Liotta στον ρόλο της καριέρας του. Δίπλα του ο Robert De Niro και ο Joe Pesci για να συμπληρώσουν μια καθηλωτική πρωταγωνιστή τριάδα.

I, Tonya

Η Margot Robbie υποδύεται την Tonya Hardling στην ταινία του Craig Gillespie, που της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου. Εξιστορεί σε στιλ μαύρης κωμωδίας την αθλήτρια του figure skating, Tonya Harding και της επίθεσης που εξαπέλυσε στην αντίπαλό της Nancy Kerrigan.

The Theory of Everything

Βλέπετε ότι συνεχίζεται το σερί με τους πρωταγωνιστές βιογραφικών ταινιών να είναι υποψήφιοι ή νικητές Όσκαρ; Εδώ η ταινία Η Θεωρία των Πάντων χάρισε το 2014 το Όσκαρ Α’ Ανδρικού στον εξαιρετικό Eddie Redmayne όπου υποδύθηκε με τόση λεπτότητα και ευαισθησία τον σπουδαίο θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ. Μια πανέμορφη ταινία με ρομαντικές προεκτάσεις, την Felicity Jones επίσης να στέκεται επάξια δίπλα του και ένα φοβερό soundtrack από τον αείμνηστο Johann Johansson.

The King's Speech

Άλλη μια εκλεπτυσμένη βιογραφική ταινία που δεν της λείπει τίποτα. O Κόλιν Φερθ έλαμψε στο ρόλο του Βασιλιά Γεώργιου του ΣΤ’ της Μ. Βρετανίας, ο οποίος φοβόταν να εκφέρει δημόσια λόγους. Έτσι προσλαμβάνει έναν λογοθεραπευτή για το τραύλισμά του και μαζί προσπαθούν να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις και το πρόβλημα που ταλανίζει τον επικείμενο διάδοχο του θρόνου της Αγγλίας. Προτάθηκε για 12 Όσκαρ από τα οποία πήρε τα τέσσερα και ένα εξ αυτών πήγε στον Colin Firth.