The Mortuary Collection Review - Φρέσκια πρόταση για το Halloween που έρχεται

Με ενδιαφέρουσα προσέγγιση και δομή
26 Οκτωβρίου 2020 18:14
The Mortuary Collection Review - Φρέσκια πρόταση για το Halloween που έρχεται

Καθώς το Halloween πλησιάζει, οπωσδήποτε την τιμητική του έχει και το αντίστοιχο horror είδος με πάμπολλες ταινίες που θα μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς ώστε να μπει στο κλίμα, και ίσως το νέο φιλμ τρόμου The Mortuary Collection να αποτελεί μία υποψήφια επιλογή που να ταιριάζει και αυτή στην παρούσα περίσταση.

Ο Ryan Spindell (The Babysitter Murders) κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη επιμελούμενος και το σενάριο, με πρωταγωνιστές τους Caitlin Custer, Clancy Brown, Christine Kilmer, και τον Jacob Elordi.

Το cast συμπληρώνουν επίσης οι: Ema Horvath, Jennifer Irwin, James Bachman, Barak Hardley, Sarah Hay, Ben Heathcoat, και ο Mike C. Nelson.

Το κουβάρι για αυτήν την έξυπνη και συνάμα σκοτεινή αφήγηση που συνδυάζει επιδέξια το μαύρο χιούμορ, τον τρόμο, το σασπένς και την ανατροπή, αρχίζει να ξετυλίγεται από την δεκαετία του 1950, φτάνοντας μέχρι εκείνη του ’80.

Εν προκειμένω, η υπόθεση επικεντρώνεται σε μία νεαρή η οποία θα γνωρίσει έναν ιδιόρρυθμο ηλικιωμένο εργολάβο κηδειών, γενόμενη μάρτυρας ενός μακάβριου εθιμοτυπικού σε ένα παλιό νεκροτομείο. Ο νέος της γνώριμος θα την ξεναγήσει σε εκείνο το ψυχρό και ανατριχιαστικό μέρος, δείχνοντάς της μία παράξενη συλλογή από αντικείμενα νεκρών ενώ θα ξεκινήσει να της διηγείται τέσσερις μύθους καθένας από τους οποίους σχετίζεται και με έναν τραγικό και βίαιο θάνατο.

Έτσι, θα δει κανείς μία απόκοσμη οντότητα να ξεπροβάλλει μέσα από το ντουλαπάκι ενός μπάνιου, ένα επιπόλαιο κολεγιόπαιδο να βιώνει το πιο φρικτό καψώνι της ζωής του, έναν σύζυγο να δίνει την δική του προσωπική ερμηνεία στο «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», και τα φαινόμενα να απατούν όταν πρόκειται για ένα ήσυχο βράδυ babysitting…

Το εν λόγω project που πραγματοποίησε παγκόσμιο άνοιγμα στο περσινό Fantastic Fest, συνιστά μία φρέσκια κινηματογραφική πρόταση η οποία προσεγγίζει με αρκετά ευρηματικό τρόπο τον φόβο για το αιώνιο αναπόφευκτο και μάλιστα με καυστικά σαρκαστικό ύφος αφού τόσο το στοιχείο του τραγικού όσο και του κωμικού συνυπάρχουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους.

Ο δημιουργός του συγκεκριμένου εγχειρήματος καταφέρνει τις περισσότερες φορές να χειριστεί επιδέξια τον παράγοντα του απρόβλεπτου και της έκπληξης. Βέβαια, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν λείπουν οι splatter σκηνές και τα jump scares κάτι που ενδέχεται εν μέρει να ξενίσει τον θεατή.

Επίσης, χρειάζεται να επισημανθεί πως σε ορισμένα σημεία είναι λίγο πιο αισθητή μία τάση προς την υπερβολή τουλάχιστον ως προς την ακραία μορφή που προσλαμβάνουν μερικά συμβάντα αλλά εύκολα μπορεί να συγχωρέσει κανείς μία τέτοια αστοχία εφόσον θα σκεφτεί ότι παρουσιάζεται πολύ έντονα η ύπαρξη του παραφυσικού και μεσολαβούν άλλες ευφάνταστες τροπές που αντισταθμίζουν την όποια τέτοια αδυναμία. Το υπερφυσικό και το πραγματικό εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς, με την μετάβαση από το ένα στο άλλο να συντελείται μέσα από επιτυχημένα τεχνάσματα.

Αυτό που οπωσδήποτε ξεχωρίζει κάποιος είναι ο υποβλητικός τόνος της βαριάς φωνής του ιδιοκτήτη του ιδιότυπου αυτού γραφείου τελετών, όπως άλλωστε και η ζοφερή του όψη, καθώς και οι εκφράσεις του προσώπου του ενώ διηγείται αλλόκοτα γεγονότα που σχετίζονται με το ανεξήγητο.

Πάντως, το The Mortuary Collection είναι μία ιδιαίτερη αφήγηση τρόμου, μία ασυνήθιστη νεκρολογία που λειτουργεί παράλληλα ως το χρονικό τεσσάρων φρικιαστικών θανάτων, διατηρώντας την προσοχή σου σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι το τέλος, ενώ αρθρώνεται δια στόματος ενός εκκεντρικού, αινιγματικού γέροντα που μοιάζει να είναι ασυνήθιστα εξοικειωμένος με την αντίπερα όχθη και να έχει πολύ στενά πάρε δώσε μ’ αυτήν.

Βρείτε την ταινία στο IMDB