Aladdin Movie Review - Βραδιές μαγικές...

Ήρθε η ώρα να ζήσουμε ξανά «βραδιές μαγικές»! Τί λέτε;! Φύγαμε για Agrabah;!
27 Μαΐου 2019 11:12
Aladdin Movie Review - Βραδιές μαγικές...

Οι Unboxholics παρευρέθηκαν, έπειτα και από πρόσκληση των κινηματογράφων ODEON, στην πρεμιέρα του Aladdin. Πάνε είκοσι επτά χρόνια από τότε που για πρώτη φορά ταξιδέψαμε μαζί με την Walt Disney στον ομότιτλο φαντασμαγορικό animated μύθο. Σήμερα πια τον βλέπουμε να καταφτάνει στην μεγάλη οθόνη σε μία live-action διασκευή με τον Guy Ritchie (Sherlock Holmes, The Man from U.N.C.L.E.) να κάθεται στην καρέκλα της σκηνοθεσίας.

Η Walt Disney Pictures μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές ιστορίες κινουμένων σχεδίων, κλασικά παραμύθια που στην σύγχρονη εποχή είναι ακόμη πιο ρεαλιστικά δοσμένα μέσω μίας πιο ζωντανής και παραστατικής διήγησής τους.

Στην νέα αυτήν αφήγηση του Aladdin που εξακολουθεί να βασίζεται στην μυθολογία της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα στις «Χίλιες και μία Νύχτες», ο δημιουργός μας προσκαλεί να επιστρέψουμε στην μαγευτική Agrabah με τον Mena Massoud (Jack Ryan) να είναι ο οδηγός μας εδώ ως ο ομώνυμος ήρωας. Ο εν λόγω ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τον δις υποψήφιο για Χρυσό Αγαλματίδιο, Will Smith (Ali, Men in Black) που μας συστήνεται ως το τζίνι του λυχναριού, αλλά και με την Naomi Scott (Power Rangers) η οποία ενσαρκώνει την Πριγκίπισσα Γιασμίν!

Σε σενάριο πια του John August (Dark Shadows, Big Fish), η πιο μοντέρνα αυτήν εκδοχή της πρωτότυπης ταινίας της Disney του 1992, έρχεται να μας συνεπάρει με τις περιπέτειες του πιο κατεργάρη αλλά και καλόκαρδου θρυλικό κλέφτη, ‘Aladdin’. Αυτός, το μαϊμουδάκι του, ο ‘Abu’, ένα μαγικό χαλί και το πρόσχαρο τζίνι θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές! Στο μεταξύ όμως, ο παραπάνω ευφυέστατος και καταφερτζής νεαρός θα ερωτευτεί την κόρη του Σουλτάνου (Navid Negahban) ενώ θα προκαλέσει τον φθόνο ενός πανίσχυρου, μοχθηρού βεζίρη και μάγου, του ‘Jafar’ (Marwan Kenzari) που θα θελήσει να αναλάβει εκείνος τα ηνία της εξουσίας στο βασίλειο.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν επιπλέον, η Nasim Pedrad (Saturday Night Live) ως η υπηρέτρια της ‘Jasmine’, ο Billy Magnussen (Into the Woods) ως ο υποψήφιος μνηστήρας της πριγκίπισσας, ο Numan Acar (Homeland) ως ο επικεφαλής της φρουράς, και ο Alan Tudyk (Wreck-It Ralph) ως ο φτερωτός κατάσκοπός και το δεξί χέρι του ‘Jafar’, ο κόκκινος, παμπόνηρος παπαγάλος ‘Iago’.

Στο συγκεκριμένο project λοιπόν, πνέει ένας νοσταλγικός αέρας που φέρει και επιρροές από την παλιά ταινία η οποία έμελλε να καθιερωθεί ως ένα ακόμη ορόσημο στην ταινιοθήκη της Disney έχοντας αγαπηθεί αμέσως από μικρούς και μεγάλους. Έτσι, παρακολουθούμε το κουβάρι της ιστορίας να ξεδιπλώνεται με μικρές διαφοροποιήσεις που προσιδιάζουν περισσότερο σε δημιουργικές πινελιές και παρεμβάσεις παρά σε άστοχες παραλλαγές.

Πάντως, δύσκολα να απογοητευτούν οι περισσότεροι θεατές εφόσον ο βασικός κορμός της πλοκής παραμένει ανέπαφος. Ταυτόχρονα τον συνέχει έντονα το στοιχείο του μιούζικαλ, της φαντασίας και του χιούμορ με έναν πολύ ευρηματικό τρόπο, γεγονός στο οποίο συμβάλλει καταλυτικά η ερμηνεία του Will Smith ως το τζίνι του λυχναριού.

Ο δημοφιλής σταρ κάνει δικό του έναν ρόλο πολύ ιδιαίτερο που αδιαμφισβήτητα είναι στενά συνδεδεμένος με την ανάμνηση του αξέχαστου Robin Williams κάτι που από μόνο του ανεβάζει τον πήχη. Όμως ο Will Smith μανουβράρει κατάλληλα το ζήτημα αυτό, αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα του να αποπειραθεί να αναπαράγει το μοναδικό ύφος του προκατόχου του. Ίσα ίσα επενδύει με το δικό του στυλ στο χτίσιμο της φιγούρας που υποδύεται, κατορθώνοντας να ξεφύγει από την όποια επίκριση για εσκεμμένο μιμητισμό. Και κάτι τέτοιο σαφώς και μετράει πολύ.

Συν τοις άλλοις, αν σταθούμε σε δύο σχετικά άκαυτες και ανερχόμενες περιπτώσεις του χώρου της υποκριτικής, δηλαδή στον Mena Massoud και την Naomi Scott που εν προκειμένω συνιστούν δύο από τους κύριους δρώντες των τεκταινόμενων, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι προσεγγίζουν πολύ ταιριαστά τις μορφές που ερμηνεύουν. Ο κάθε χαρακτήρας κερδίζει αβίαστα τον δέκτη για διαφορετικούς λόγους.

Όμως κάτι που ενδέχεται να ξενίσει κάποιους είναι το πώς αποδίδεται ο ‘κακός’ της υπόθεσης που ζωντανεύει στο πρόσωπο του Marwan Kenzari, αλλά λιγάκι άτονα. Θα περίμενε κανείς να φαντάζει πιο πανούργος και επικίνδυνος ο άσπονδος εχθρός του ‘Aladdin’, o ‘Jafar’ που ανέκαθεν τον είχαμε στο μυαλό μας να μηχανορραφεί και συνωμοτεί ακούραστος στα σκοτάδια επινοώντας σατανικές ιδέες για να ανέλθει εκείνος στον θρόνο.

Εντούτοις, παρατηρεί κανείς πως διατυπώνονται και ορισμένα κοινωνικά μηνύματα ίσως λίγο επιδερμικά ή επιτηδευμένα όπως λ.χ. για την θέση μίας γυναίκας στην τότε περίοδο, ώστε να φανεί ότι σαν προσπάθεια ενσκήπτει κάπως φευγαλέα ή και επιπόλαια πάνω από τέτοια θέματα.

Παρόλαυτα, η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται χάρη στην φωτογραφία του Alan Stewart, τα υποβλητικά κοστούμια, τις χορογραφίες και τα σκηνικά συντείνουν στο να πλαστεί από την αρχή ένα πλούσιο, χορταστικό θέαμα βαμμένο σε ζωηρά χρώματα που δεν χρειάζεται να προσμένεις την έκπληξη αφού ξέρεις τί να περιμένεις από αυτό!

Την επιμέλεια του soundtrack υπογράφει ο βραβευμένος από την Ακαδημία, συνθέτης Alan Menken (Beauty and the Beast, The Little Mermaid) έχοντας συμπεριλάβει και τα αυθεντικά κομμάτια του παλιότερου φιλμ, με δύο καινούργιες συνθέσεις του ίδιου και των Benj Pasek και Justin Paul (La La Land, Dear Evan Hansen) να συμπληρώνουν την μουσική της ταινίας. Και ναι ανάμεσα στο ρεπερτόριο των τραγουδιών που ακούγονται, δεν θα μπορούσε να λείπει η αξέχαστη μελωδία του A Whole New World που μάλλον θα θελήσεις να σιγοτραγουδήσεις!...

Το Aladdin τιμάει την προέλευσή του από το μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό αφήγημα του 1992, κουβαλώντας την νοσταλγική χροιά του γνήσιου υλικού απ’ όπου εμπνέεται, χωρίς να ξεμακραίνει από τις ασφαλείς του βάσεις. Θα σε ξεναγήσει σε φανταστικούς προορισμούς που ήδη σου είναι γνώριμοι, καλώντας σε να ανέβεις ξανά στο μαγικό χαλί, και να κάνεις πάλι τρεις ευχές ενώ γυαλίζεις την επιφάνεια του περίφημου λυχναριού!

Βρείτε την ταινία στο IMDB.