Venom Movie Review

Ένα εξωγήινο παράσιτο ξαμολήθηκε στους δρόμους του San Francisco...αλλά δεν έσπειρε και πανικό
08 Οκτωβρίου 2018 06:49
Venom Movie Review

Η νέμεση του ‘Peter Parker’, ο ‘Venom’ ζωντάνεψε στο σινεμά μέσα από το Spider-Man 3, αλλά και από το πέρασμα της συγκεκριμένης φιγούρας στο Amazing Spider-Man 2. Στις παραπάνω κινηματογραφικές εμφανίσεις της εν λόγω μορφής της Marvel έρχεται να προστεθεί μία ακόμη μέσω του action φιλμ Venom του Ruben Fleischer (Zombieland, Gangster Squad), φέρνοντας όμως τον θεατή σε μία αμηχανία όσον αφορά τον αμείλικτο εχθρό του Ανθρώπου-Αράχνη που μάλλον δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες που δημιούργησε το hype της προώθησής του στα μέσα.

Σε σενάριο του Scott Rosenberg (Pain & Gain, Jumanji) και του Jeff Pinker (The Amazing Spider-Man 2) ο Fleischer επιχείρησε να μας διηγηθεί μία μοντέρνα εκδοχή του μύθου της φιγούρας αυτής. Ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεφύγει από έναν καταιγισμό τυποποιημένων υπερηρωικών μοτίβων και την συνταγή ενός κοινότοπου action κυνηγητού, το οποίο αναπαριστά με κάπως αδέξιο τρόπο και με παιδαριώδες χιούμορ ίσως τον πιο σκληροτράχηλο αντίπαλο του Spider-Man, κάτι που οπωσδήποτε σε βάζει σε σκέψεις για το εάν ο νέος ‘Venom’ προκαλεί τρόμο ή μήπως γέλιο μιας που απομυθοποιείται σημαντικά η απειλή που κανονικά αντιπροσωπεύει.

Εν προκειμένω, στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον Tom Hardy (Taboo, Peaky Blinders, Inception) ο οποίος ενσαρκώνει τον ομώνυμο αντιήρωα της ταινίας που ακούει και στο όνομα ‘Eddie Brock’. Στην ουσία πρόκειται για έναν μαχητικό φωτορεπόρτερ που εργάζεται στο San Francisco και ο οποίος προκειμένου να μάθει την αλήθεια για τα φλέγοντα θέματα που καλύπτει δεν διστάζει να διατυπώσει αφοπλιστικά ωμές ερωτήσεις ακόμη και στα λάθος άτομα, που εδώ εκπροσωπούν μία εταιρεία βιογενετικής, την “Life Foundation”. Θέτει λοιπόν, ως στόχο του να ξεσκεπάσει ένα σκάνδαλο του οργανισμού αυτού, οι δραστηριότητες του οποίου σχετίζονται με αθέμιτες πρακτικές και απαγορευμένα πειράματα που παραβιάζουν την ανθρώπινη ηθική και την επιστημονική δεοντολογία. Παρόλαυτα, τα πάνω κάτω θα έρθουν όταν ο ‘Eddie’ θα γίνει ο ξενιστής ενός εξωγήινου συμβιωτικού παράσιτου που προσκολλάται στο σώμα του, μεταλλάσσοντάς τον ολωσδιόλου. Ο ένας πια συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου και μέσω της δισυπόστατης αυτής οντότητας ένας αδυσώπητος τιμωρός παίρνει σάρκα και οστά, έτοιμος να τα βάλει με όσους θα θελήσουν να τους βλάψουν.

Καταρχάς, ο πρόλογος ξεκινάει κάπως άνευρα και υποτονικά ενώ αργότερα τα επεισόδια της δράσης αρχίζουν δειλά δειλά να αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον. Παρά την φιλότιμη προσπάθεια του Tom Hardy να μας συστηθεί μέσω της ερμηνείας του ως το σκοτεινό alter ego του ‘Eddie Brock’, αργά ή γρήγορα αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο χωλαίνει εφόσον κατά διαστήματα φαντάζει με καρικατούρα η κτηνώδης ύπαρξη που τριγυρνάει στο κέντρο της πόλης επιζητώντας να προξενήσει χάος. Ο σκηνοθέτης εγκλωβίζεται τόσο πολύ στην πρόθεσή του να δημιουργήσει εντυπωσιοθηρικά πυροτεχνήματα που καταλήγει τελικά να εφαρμόζει ήδη δοκιμασμένα κλισέ και συμβάσεις του είδους, κάτι που οπωσδήποτε λειτουργεί ανασταλτικά για την σπίθα έντασης και τον παράγοντα της ανατροπής που είναι αναγκαία για την αύξηση του σασπένς . Από ένα σημείο και ύστερα τα σκηνικά που εναλλάσσονται ενώπιον του δέκτη αποβαίνουν αρκετά προβλέψιμα αφού δεν δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να μαντέψεις τα όσα έπονται στην υπόθεση. Ως προς αυτό ίσως να συνηγορεί και το ότι πολλές από τις δυνατές στιγμές του project είναι σαν να προδόθηκαν από τα trailer που κυκλοφόρησαν. Επίσης, το στοιχείο της διακωμώδησης ναι μεν μπορεί να κάνει λιγάκι πιο ανάλαφρη την εξιστόρηση του μύθου, όμως η παιγνιώδης αυτή διάθεση ενίοτε αποβαίνει κάπως αφελής και άλλοτε στερεί από τον ‘Venom’ την τραχύτητα, το δέος και την αγριότητα που υποτίθεται ότι αποπνέει ένα τέτοιο τερατώδες πλάσμα με υπερδυνάμεις.

Ο Tom Hardy έχοντας παίξει κιόλας στο πρώτο κεφάλαιο της περιπέτειας του Venom, υπέγραψε τουλάχιστον για δύο ακόμη sequel. Απ’ ό,τι φαίνεται οι συντελεστές του στούντιο πλέον χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους ότι στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με μία χαμένη ευκαιρία ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι με το αρχικό φιλμ θα προετοιμαζόταν το έδαφος για ένα φιλόδοξο franchise από την Sony Pictures.

Μεταξύ άλλων, η επιμέλεια των ειδικών εφέ υπήρξε ικανοποιητική χωρίς όμως να απουσιάζουν και μερικές υπερβολές στην περίπτωση αυτή, ενώ έχει δοθεί βαρύτητα στην μουσική επένδυση της ταινίας. Το cast συναπαρτίζουν επίσης οι: Michelle Williams (The Greatest Showman), Riz Ahmed (Rogue One: A Star Wars Story), Jenny Slate (Zootopia), Woody Harrelson (the Hunger Games movies, True Detective), Scott Haze και ο Reid Scott. Το φινάλε επισφραγίζεται με μία cameo εμφάνιση-έκπληξη καθώς και με ένα συμβάν που θα αφήσει τους περισσότερους να ταλαντεύονται όσον αφορά τις αντιδράσεις τους, ενώ δύο post-credit σκηνές μας προϊδεάζουν για τα επόμενα εγχειρήματα που αναμένονται να εμπλουτίσουν το MCU.

Το Venom δείχνει να μεταμορφώνεται πού και πού στιγμιαία αλλά μοιάζει σαν να καταρρίπτει από μόνο του αυτό που υποσχόταν ότι θα είναι. Έτσι, δεν τολμάει να αξιοποιήσει στον υπέρτατο βαθμό τις δυνατότητες εξέλιξης μίας ιστορίας από όπου θα μπορούσε να ξεπηδήσει ως μέγας κίνδυνος ένας από τους πιο ‘badass’ και αντισυμβατικούς ‘κακούς’ των comics στην μεγάλη οθόνη.


Βρείτε την ταινία στο IMDB