Wish Review: Μία ταινία-αφιέρωμα της Disney… στην Disney

Χρόνια πολλά σε ένα από τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά βασίλεια
13 Δεκεμβρίου 2023 15:57
Wish Review: Μία ταινία-αφιέρωμα της Disney… στην Disney

Η δεκαετία μεταξύ του 1989 και του 1999, ήταν αυτή που καθόρισε την πορεία της Disney στον κόσμο της ψυχαγωγίας, φέρνοντας παράλληλα την επανάσταση στο animation. Βραβεία Όσκαρ, διακρίσεις, εμπορικά κέρδη, καινοτόμες και φρέσκιες ιδέες, οραματιστές όπως οι Howard Ashman και Alan Menken, κατάφεραν να μετατρέψουν το στούντιο στη νούμερο 1 δύναμη στον χώρο των κινουμένων σχεδίων.

Η συγκεκριμένη δεκαετία αναφέρεται συνήθως ως «Αναγέννηση της Disney», όπου τα στούντιό της επέστεψαν δυναμικά μετά από μία σκληρή περίοδο και δημιούργησαν μερικές από τις κλασσικότερες παιδικές ταινίες του ’90.

Η ιστορία της ωστόσο, ξεκινάει 100 χρόνια πριν, στις 16 Οκτωβρίου του 1923, τότε που τα αδέλφια Γουόλτ ιδρύουν την εταιρία με την ονομασία «Disney Brothers Cartoon Studio». Τα χρόνια περνούσαν και ο Αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων, επιχειρηματίας και παραγωγός ταινιών, Γουόλτ Ντίσνεϊ συνέχιζε να προσφέρει τρυφερές και γλυκές παιδικές ιστορίες, μέχρι τον θάνατό του το 1966.

Από το Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι μέχρι το Mary Poppins λοιπόν, και από το Η Πεντάμορφη και το Τέρας μέχρι το Ευχή, την καινούργια ταινία που έκανε πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου 2023, η Disney, γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, και μέσα από την επετειακή της ταινία μάς προσκαλεί κι εμάς να γιορτάσουμε μαζί της.

Η Ευχή, σε σκηνοθεσία του Chris Buck του Frozen και της Fawn Veerasunthorn των Raya and the Last Dragon και Moana, μας παρουσιάζει το μαγικό βασίλειο των Ρόσας, εκεί, όπου η 17χρόνη ιδεαλίστρια, Άσα, κάνει μια ευχή τόσο δυνατή που την ακούει μια κοσμική δύναμη, μια μικρή χρυσή μπάλα απεριόριστης ενέργειας που ονομάζεται Σταρ. Μαζί, η Άσα και το Σταρ, αντιμετωπίζουν έναν τρομερό εχθρό, τον αρχηγό των Ρόσας, τον βασιλιά Μαγκνίφικο, για να προστατέψουν την κοινότητά της.

Το κεντρικό θέμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την έννοια της ευχής, της ελπίδας και της επιθυμίας. Δηλαδή, εξερευνά, μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά στους κόσμους που έχει δημιουργήσει ανά τα χρόνια η Disney. Εκεί, όπου όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Όπως μας λέει και το κλασσικό τραγούδι από το Πινόκιο του 1940, When You Wish Upon a Star, γραμμένο από τους Leigh Harline και Ned Washington, «όταν εύχεσαι σε ένα αστέρι, χωρίς να έχει διαφορά το ποιος είσαι, ό,τι επιθυμεί η καρδιά σου, θα έρθει σε σένα». Η ιστορία της Άσα λοιπόν, αποτίνει φόρο τιμής στην κληρονομιά του εμβληματικού στούντιο, στο φωτεινό αστέρι του και στις ταινίες του.  

Ωστόσο, σκαλώνει λιγάκι στην ανάπτυξη των βασικών χαρακτήρων, όπως για παράδειγμα του ανταγωνιστή της, τον ύπουλο και πικρόχολο, Μαγκνίφικο, του οποίου τα κίνητρα αν και είναι απολύτως ξεκάθαρα, παραμένει μονοδιάστατος και κάπως αδιάφορος. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την γλυκιά, γεμάτη αλτρουισμό, Άσα, που ξεχωρίζει περισσότερο για τις εντυπωσιακές φωνητικές της ικανότητες, παρά ως χαρακτήρας μίας ιστορίας που θα σε κάνει να νοιαστείς για εκείνον.

Η δυναμική μεταξύ τους, η αγνή καρδιά της Άσα, με την απληστία και τον κυνισμό του Μαγκνίφικο, έρχονται σε τέλεια αντίθεση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν συγκινεί.

Αν και η υπόθεση της ταινίας, ως ιδέα, γεννάει προσδοκίες για κάτι ιδιαίτερο, η εκτέλεσή της παρουσιάζει αδυναμίες. Η προσπάθεια να επανεξετάσει το κλασσικό μοτίβο των ευχών και των ονείρων, μάλλον στερείται πρωτοτυπίας και καταλήγει κάτι σαν αναπαραγωγή γνώριμων αφηγήσεων.

Παρότι πολλά υποσχόμενο, δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να φτάσει σε υψηλές θέσεις στην ιστορική φιλμογραφία των ταινιών της Disney. Από την άλλη, οπτικά είναι υπέροχο, συνδυάζοντας τον ρομαντισμό των παραδοσιακών τεχνικών του προηγούμενο αιώνα με τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτουν οι animators της δημιουργούν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.

Η ζεστασιά της εικόνας σε προσκαλεί σε έναν πρωτότυπο αλλά και οικείο παράλληλα κόσμο. Έτσι, το Wish, αν και δεν καταφέρνει να αποτυπώσει, αφηγηματικά τουλάχιστον, τη γοητεία αλλά και την φαντασία των πιο αγαπημένων, κλασσικών πλέον ιστοριών της Disney, λειτουργεί τουλάχιστον ως μία υπενθύμιση για το σημαντικό έργο που έχει αφήσει πίσω του το σπουδαίο αυτό κινηματογραφικό βασίλειο. Ένα έργο που μαγεύει το παιδικό κοινό εδώ και γενιές.