LOKI 2η Σεζόν: Το βάρος του Multiverse πέφτει στις πλάτες του Tom Hiddleston – Ep.1 Review

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην κολακεία του Θεού της Πονηριάς;
10 Οκτωβρίου 2023 21:34
LOKI 2η Σεζόν: Το βάρος του Multiverse πέφτει στις πλάτες του Tom Hiddleston – Ep.1 Review

Το ότι οι σειρές της Marvel Studios δεν μας τα λένε καθόλου καλά τελευταία, είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν το σύμπαν. Αρκετές αναποδιές και λιγότερες όμορφες αναλαμπές σε αντίθεση με το πώς ξεκίνησε το φιλόδοξο εγχείρημα της τηλεοπτικής επέκτασης του MCU στο Disney Plus. Όποιον Marvel fan και να ρωτήσεις υπάρχει μια «σταθερά» ανάμεσα σε όλες τις σειρές: σε όλους άρεσε το Loki -αν όχι στην συντριπτική πλειοψηφία. Θέλετε λίγο η κολακευτική παρουσία και το άνετο βρετανικό παίξιμο του Tom Hiddleston; Θέλετε το γενικότερο ύφος της σειράς και τις Multiverse προεκτάσεις του; Ότι ήταν το πρώτο που έδειξε τι σημαίνει «Variants”; Η γενικότερη ποιότητά της; Όλα αυτά συνέθεσαν μια εξαιρετική πρώτη σεζόν για το Loki που είχε αρχή, μέση, ένα ανατρεπτικό φινάλε, αλλά και μια προδιαγεγραμμένη συνέχεια, μιας και η 2η σεζόν είχε ανακοινωθεί σαν post-credits σκηνή.

Σε αυτή τη συνέχεια της ερχόμαστε τώρα, καθώς κυκλοφόρησε το πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν του LOKI -από τα έξι συνολικά που θα αποτελείται και πάλι, το οποίο δε χάνει χρόνο για να συνεχίσει την ιστορία ακριβώς από εκεί που την αφήσαμε. Κυριολεκτικά το επεισόδιο συνεχίζει δευτερόλεπτα μετά την συνειδητοποίηση του Loki πως κατέληξε σε άλλο σύμπαν που δεν τον γνωρίζει ο Mobius του Owen Wilson και ξεκινά ένα μίνι ανθρωποκυνηγητό στα γραφεία της TVA για την σύλληψή του.

Το πρώτο επεισόδιο με έναν ευρηματικό τρόπο προσπαθεί να γεφυρώσει τα γεγονότα όσων δεν είδαν τα πρόσφατα Multiverse projects του MCU και όλη την 1η σεζόν, εξηγώντας ορολογίες και πώς λειτουργεί το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Δηλαδή ρίχνει στις πλάτες του Hiddleston και του Loki όλο το Multiversal χάος που έχει δημιουργηθεί και επωμίζεται και κατά κάποιον τρόπο τα κακώς κείμενα του MCU σε βαθμό που είναι σαν να λέει «πάρε αυτά, και βγάλτα πέρα μόνος σου».

Προς το παρόν έδειξε να τα καταφέρνει να κουβαλήσει αυτό το βάρος, όμως έχει και έναν βασικό στόχο: να προχωρήσει την ιστορία του Loki και της Sylvie και τι θα γίνει με τον Kang και το μέλλον της TVA. Όσο για το love story των Lokis εκεί δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, ενώ για τα υπόλοιπα έχει στη διάθεσή της η σειρά λιγότερο από 5 ώρες στα εναπομείναντα πέντε επεισόδια για να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Κατά τα άλλα και παρά την απουσία της Kate Herron στο τιμόνι, η 2η σεζόν δείχνει τουλάχιστον σκηνοθετικά, εικαστικά, στιλιστικά και στο ύφος της να μην έχασε καμία από την αίγλη της. Ίσα ίσα φωτογραφικά και σκηνοθετικά υιοθετεί ένα πολύ ενδιαφέρον έντονο στιλ με την κάμερα στο χέρι που προσδίδει ένα έξτρα άγχος και αίσθηση δράσης στα τεκταινόμενα της TVA, που θυμίζει το ύφος του Iñárritu και σε σημεία τα «Κιουμπρικά» ζουμαρίσματα για όσους γνωρίζουν. Άλλωστε οι Justin Benson και Aaron Moorhead που σκηνοθέτησαν αυτό το επεισόδιο κατέχουν πολύ καλά το «new weird” ύφος της επιστημονικής φαντασίας (βλ. Synchronic) και τους βγήκε ακόμη και στο στενό πλαίσιο του MCU. Οι παστέλ πράσινες και πορτοκαλί υφές, τα γραφειοκρατικά αυστηρά industrial κοστούμια, η “Brazil” και Οργουελική αρχιτεκτονική των αχανών γραφείων της TVA δίνουν ξανά παρών και την κάνουν μια πολύ πλούσια και υψηλού επιπέδου οπτικά παραγωγή.

Αυτό που μου άρεσε σαν ένα νέο στοιχείο στο αφηγηματικό ύφος του πρώτου επεισοδίου της 2ης σεζόν ήταν ένας κατατρεγμένος Loki να προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους για το τι συμβαίνει με τον Kang (ή τον He Who Remains τέλος πάντων) και πώς όλα γύρω τους είναι ένα ψέμα. Θυμίζοντας κάτι από The Matrix και την καλτ sci-fi ταινία «They Live” (Ζουν Ανάμεσά μας), κάτι που κέρδισε πόντους ως προς τις τεχνικές του λεπτομέρειες.

Ο βαθμός επικινδυνότητας ανεβαίνει για αυτή τη σεζόν καθώς ο Loki γνωρίζει τι έρχεται (οι εκατομμύρια Variants του Kang) και σαν άλλος προφήτης προειδοποιεί τους πάντες για τον μεγάλο Mutliverse πόλεμο που έπεται. Οι λίγοι που τον πιστεύουν συμμαχούν μαζί του και υπάρχουν κι άλλοι δύσπιστοι που θα του βάλουν εμπόδια -χωρίς να μπαίνω σε spoilers. Αναμφίβολα το πιο γλυκό highlight της νέας σεζόν είναι ο O.B. του βραβευμένου με Όσκαρ, Ke Huy Quan που με την σπιρτάδα και το μπρίο του γίνεται ο πιο απολαυστικός χαρακτήρας, πλάι στον Owen Wilson και τον Hiddleston.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια δε το γνωρίζω πάντως το πρώτο επεισόδιο έδειξε σημάδια ότι ακόμα «το κατέχει» και δεν έχει χάσει ο Loki το δρόμο του.