The Witcher 3η σεζόν: Ψυχρό το αντίο στον Geralt του Henry Cavill – Finale Review

This is the end, you know.
31 Ιουλίου 2023 11:26
The Witcher 3η σεζόν: Ψυχρό το αντίο στον Geralt του Henry Cavill – Finale Review

Τελειώνοντας και το Vol. 2 της 3ης σεζόν του The Witcher -που περιείχε τρία μεγάλα επεισόδια- μου ερχόταν ένα τραγούδι στο μυαλό που το συνδύασα με την τελευταία σκηνή του Henry Cavill στη σειρά. Το Fairytale Gone Bad των Sunrise Avenue, που ένα φεγγάρι είχε γίνει τρελό hit στην χώρα μας, είναι αυτό που ταιριάζει τέλεια θαρρώ στην ψυχρή αυτή αυλαία του Netflix προς τον απόλυτο Geralt.

Σαν ένα παραμύθι που ξεκίνησε με τόσες ελπίδες και όνειρα και σιγά-σιγά σάπιζε. Ώσπου τελικά πήγε πολύ στραβά και είχε ένα φινάλε που -κακό δε θα το έλεγα- αλλά ψυχρό και άψυχο σίγουρα.

THUMBNAIL-30-7-23-Witcher-S3-finale

Πρακτικά το Netflix και οι ιθύνοντες του τηλεοπτικού Witcher τον έβγαλαν εκτός. Τον Geralt του Cavill που πλέον όλοι όσοι θα έρθουν στο μέλλον -είναι franchise και σίγουρα μια άλλη γενιά θα έχει έναν άλλον, δικό της Geralt- αυτόν θα έχουν ως καλούπι και αυτός θα είναι το gold standard. Λίγα castings σε σειρά που η pop κουλτούρα ήθελε απεγνωσμένα να δει ήταν τόσο επιτυχημένα και εύστοχα όσο αυτουνού. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις τελικά αγκαλιάστηκε όπως ο James Bond του Daniel Craig, σαν μια περίπτωση που μου έρχεται και παραλληλίζεται.

Δυστυχώς οι παρασκηνιακές διαφωνίες του Χένρι Κάβιλ με τους συντελεστές της σειράς, που όπως λέγεται από ρεπορτάζ και φήμες την είδανε αφ’ υψηλού, τόσο που ήθελαν να μην ακολουθήσουν καν το lore του Sapkowski, τον ώθησαν εκτός. Τελικά μάλλον καλά κάνει αφού βλέπει την ποιότητα της σειράς να φθίνει σε βαθμό που ούτε ο ίδιος μπορεί να το στηρίξει με την ισχυρή σκηνική του παρουσία.

30-7-23-Witcher-S3-finale

Και για να τα λέμε όλα το 6ο επεισόδιο ήταν πολύ δυνατό. Τόσο δυνατό που βλέποντάς το μου έδωσε μια ελπίδα ότι τουλάχιστον τα τρία τελευταία επεισόδια της Cavill εποχής θα είναι το «αντίο» που του αρμόζει. Πραγματικά ήταν μια κορύφωση που είχε πάρα πολύ καλό ρυθμό και δράση για τα δεδομένα της σειράς αυτής πάντα.

Γιατί δυστυχώς το Witcher του Netflix έχει τα όριά του. Θα ήθελε πολύ να είναι Game of Thrones αλλά δεν το κόντραρε ποτέ. Μόνο σε σημεία να κοντραρίστηκαν για τα μέτρια προς κακά CGI τους. Τουλάχιστον το GoT είχε τον δέοντα σεβασμό να χρησιμοποιεί κανονικό αίμα για τις μάχες και όχι CGI κόκκινες πιτσιλιές. Ουφ ας μην αρχίσω για τα τεχνικά. Τα είπα και στο κείμενο του Vol.1.

30-7-23-Witcher-S3-finale

Εκεί που το 6ο επεισόδιο δημιούργησε ελπίδες τα όσα ακολούθησαν στο 7 και στο 8ο μου τα πήραν πίσω εις διπλούν. Φάγαμε ένα ολόκληρο επεισόδιο στην έρημο για τη Ciri, ως ένα ακόμα δείγμα υπέρμετρης φλυαρίας σε βαθμό που λες και οι σεναριογράφοι ξεχνιούνται να ξεζουμάρουν την ευρύτερη πλοκή.

Έπειτα ήρθε το 8ο και τελευταίο, οπότε τι να προλάβει να κάνει; Πρόλαβε και έστησε το σκηνικό ώστε να φτάσει πιο κοντά στα γεγονότα των βιβλίων, έκανε τη σκακιέρα πιο σφιχτή ώστε η 4η σεζόν να έχει κάπου να πατήσει…αλλά με ποιον Geralt;

30-7-23-Witcher-S3-finale

Τον Cavill που λέτε στο κύκνειο-κύκνειο άσμα του, τον χαντακώνει, σακατεμένο ύστερα από μια σφοδρή μάχη, σε ένα τόσο βαρετό σκηνικό που δεν νοείται ένα -υποτίθεται επικό- φινάλε να αφήνει να κυλάει έτσι. Αντί κάπως να κλείνει το κεφάλαιο Geralt-Cavill μένει σε ένα cliffhanger που ειλικρινά δεν ξέρω τι είδους δικαιολογία έχουν σκαρφιστεί για να είναι «ομαλή» όπως λένε η μετάβαση στον Geralt του Liam Hemsworth.

«Λούσιμο» πολλών εκατομμυρίων δυστυχώς και ήδη αρκετοί fans -δικαίως από πλευράς τους- θεωρούν τη σειρά τελειωμένη.

30-7-23-Witcher-S3-finale

Στο Vol. 2 οι β’ διαλογής πλοκές δεν ήταν τόσο βαρετές, ίσως γιατί τις λύσανε κάπως. Για την Ciri της Freya Allan και την Yen της Anya Chalotra, δεν έχω επίσης κανένα παράπονο στέκονται στο ύψος τους και πλέον μάλλον θα κουβαλήσουν το κενό που αφήνει ο Cavill με τον δικό τους τρόπο. Αυτή η περούκα της Ciri όμως που πετάνε αφύσικα τα μαλλιά μετά από κάθε μάχη μου κάθονται στο λαιμό.

Η γεύση που μου άφησε το φινάλε της 3ης σεζόν του The Witcher ήταν πως τον αποχαιρέτησε ψυχρά -λες και τα όσα συνέβησαν παρασκηνιακά βγήκαν στην πένα του σεναρίου και επισκίασαν το μεγαλοπρεπές, το σωστό και το τίμιο φινάλε που θα έπρεπε να έχει ο Henry Cavill.

30-7-23-Witcher-S3-finale

Άλλωστε μη γελιόμαστε σε αυτόν και μόνο οφείλεται όποια επιτυχία είχε αυτή η σειρά και σε κανένα άλλο στοιχείο της.

Χωρίς αυτό τι απομένει; Να δούμε ένα κουφάρι του παλιού Witcher να παρουσιάζεται ως κάτι φρεσκαρισμένο; Σαν μια μούμια που κουτσαίνει βαδίζοντας; Είναι πολύ θολό πλέον και πολύ νωρίς για να πω κάτι με σιγουριά. Αυτό που ξέρω μέσα μου είναι ότι δεν έκλεισε ο κύκλος του Cavill όπως όφειλε και αυτό μου μένει.