Cities: Skylines - Review

Cities: Skylines - Review

16 Απριλίου 2015 08:25
Simcity στην θέση του Simcity

Μετά την απογοήτευση του SimCity (ανεπίσημα SimCity 5) το 2013, το μέλλον των city-building παιχνιδιών φάνταζε μουντό. Δύο χρόνια, όμως, αργότερα μια φιλανδική, σχετικά νεοσύστατη, ομάδα ανάπτυξης δεκατριών ατόμων, κατάφερε να εκθρονίσει την Maxis, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με το genre. Το Cities: Skylines είναι ένα παιχνίδι προσομοίωσης διαχείρισης πόλης που αναπτύχθηκε από την Colossal Order, υπεύθυνη για τα Cities in Motion 1 και 2, και εκδόθηκε από την Paradox Interactive.

Ο βασικός κορμός είναι ίδιος με αυτό των περισσότερων city-building games, ξεκινάς δημιουργώντας δρόμους και καθορίζοντας ζώνες δόμησης κτιρίων (κατοικίες, επιχειρήσεις, βιομηχανία) και στην συνέχεια προσπαθείς να προσελκύσεις κατοίκους παρέχοντας υπηρεσίες (ύδρευση, ηλεκτροδότηση, εκπαίδευση, αστυνόμευση και πυρασφάλεια) και ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης, δίνοντας παράλληλα συνεχώς μάχη για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της πόλης. Η αρχική διαθέσιμη περιοχή είναι αντίστοιχη σε 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όπως και στο Simcity), ενώ με την αύξηση του πληθυσμού σταδιακά ξεκλειδώνονται άλλα 8 (από τα 24) γειτονικά κομμάτια γης ίδιου μεγέθους.

Όσο ο πληθυσμός της πόλης μεγαλώνει γίνονται διαθέσιμα στον παίκτη νέα κτίρια και εργαλεία για να διαχειρίζεται την πόλη του, όπως η δυνατότητα δημιουργίας υποπεριοχών, η κάθε μία με ξεχωριστούς κανονισμούς (δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν ανιχνευτών καπνού, ελάφρυνση/επιβάρυνση συγκεκριμένων τύπων κτιρίων). Τα κτίρια έχουν διαφορετικά επίπεδα αναβάθμισης, με ξεχωριστές προϋποθέσεις για τον κάθε τύπο κτιρίου (εκπαίδευση για τις κατοικίες, πλούτος αγοραστών για τις επιχειρήσεις, κλπ), με το μόνο μου παράπονο να είναι η μικρή ποικιλία των μοντέλων (3-4 διαφορετικά μοντέλα σε κάθε επίπεδο), το οποίο κάνει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές να μοιάζουν επαναλαμβανόμενες.

Η ανατροφοδότηση (feedback στα ελληνικά) σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη γίνεται μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Chirper, το αντίστοιχο Twitter του κόσμου του Cities: Skylines. Aν και ενδιαφέρον στην αρχή καταντάει γρήγορα κουραστικό καθώς μεγάλο μέρος των σχολίων αποτελούνται από άχρηστες, ασαφείς και επαναλαμβανόμενες πληροφορίες.

Η ΑΙ είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ικανοποιητική, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί μερικά “κόλπα”, όπως αυτοκίνητα που εξαφανίζονται όταν δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Το σύστημα των ΜΜΕ λειτουργεί χωρίς προβλήματα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία της ομάδας στα Cities in Motion, θα το ήθελα πιο βαθύ με περισσότερες επιλογές, καταλαβαίνω όμως ότι κάποιους ίσως τους κούραζε.

Το μεγάλο ατού του παιχνιδιού είναι η υποστήριξη με mods, περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες της κοινότητας, μέσω του Steam Workshop και του editor του παιχνιδιού. Αυτά περιλαμβάνουν -αλλά δεν περιορίζονται σε- νέους χάρτες, μοντέλα κτιρίων και κυκλικές διασταυρώσεις. Για τους τολμηρούς υπάρχει και “Hard mode” mod, ενώ γι’ αυτούς με δυνατά μηχανήματα υπάρχει και η δυνατότητα παράκαμψης του ορίου των 9 συνολικά γειτονικών περιοχών, κάνοντας διαθέσιμα και τα 25 “οικόπεδα” για μια συνολική έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το θετικό είναι ότι κάποια mods, ή στοιχεία αυτών, υιοθετούνται από το παιχνίδι, όπως η εύκολη αναβάθμιση των δρόμων στο patch 1.0.6.

Στα αρνητικά, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ σε μερικά σημεία ως “ψείρας”, δεν υπάρχει κύκλος μέρας-νύχτας, δεν υπάρχουν random events (όπως σεισμοί/ μετεωρίτες κλπ από Simcity), οι πυρκαγιές δεν επεκτείνονται και δεν έχει autosave (υπάρχει ωστόσο mod). Επίσης, δεν έχει multiplayer, το οποίο μετά την πίκρα του SimCity “5” δεν με πείραξε καθόλου. Το επίπεδο πρόκλησης είναι σχετικά χαμηλό, μιας και μετά τους 5000 κατοίκους και κάνοντας μικρές αναβαθμίσεις κάθε φορά είναι πρακτικά αδύνατον να χάσεις. Ένα στοιχείο που θα ήθελα να ενσωματωθεί στο παιχνίδι είναι ένα διευρυμένο σύστημα micro management, διαχείριση και αναβάθμιση δηλαδή κάθε κτιρίου υπηρεσιών μεμονωμένα, όπως επίσης και μεγαλύτερο έλεγχο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές πρώτων υλών/ τελικών προϊόντων/ εργατικού δυναμικού/ υπηρεσιών, αντίστοιχο του Cities XL.

Τεχνικά, το παιχνίδι τρέχει αρκετά ομαλά, μερικά crashes διορθώθηκαν με το πρώτο patch, ενώ είδα το framerate να αρχίζει να πέφτει γύρω στο 30 όταν η πόλη μου έφτασε τους 170 χιλιάδες κατοίκους. Το soundtrack εκτελεί το ρόλο του αξιοπρεπέστατα, χωρίς να κλέβει ποτέ την παράσταση, αλλά ως ένα χαλαρωτικό background που συνόδευσε τις δεκάδες ώρες ενασχόλησης μου με τον τίτλο.

Συνοψίζοντας : Κλείνοντας το Cities: Skylines σίγουρα δεν είναι τέλειο, πήρε την συνταγή της Maxis και αναίρεσε τις σχεδιαστικές επιλογές που έκαναν το SimCity τόσο μισητό από την κοινότητα. Είναι άκρως εθιστικό και η συνεχόμενη υποστήριξη από την Colossal Order σε συνδυασμό με την πολύ θερμή υποδοχή που έχει δεχτεί από την κοινότητα δίνουν ελπίδες για έναν τίτλο που σε βάθος χρόνου ίσως γίνει το νέο IP που θα αντιπροσωπεύει το genre. Η απλή έκδοση του Cities: Skylines κυκλοφορεί ψηφιακά για PC, Linux, Mac στην, άκρως δελεαστική, τιμή των 29.99 ευρώ ενώ η Deluxe Edition, η οποία περιλαμβάνει 5 επιπλέον διάσημα αξιοθέατα, το soundtrack και ένα ψηφιακό artbook, κυκλοφορεί και σε φυσική μορφή στα 40 ευρώ.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Colossal Order
Publisher : Paradox Interactive
Available for : Mac OS X, Linux
Release date : 2015-03-10
Tags: