Football Manager 2015 - Review

Football Manager 2015 - Review

03 Νοεμβρίου 2014 01:38
Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για την Sports Interactive

Θα έλεγε κανείς πως στον τομέα των videogames το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχουν την ίδια μοίρα. Για να γίνω πιο σαφής και να αποφύγω παρεξηγήσεις από τις πρώτες γραμμές του review, στο μπάσκετ κυριαρχεί χωρίς αντίπαλο και ανταγωνισμό το NBA 2K της Visual Concepts, ενώ στο ποδόσφαιρο, πιο συγκεκριμένα στα management παιχνίδια, το Football Manager της Sports Interactive. Η ομάδα του Miles Jackobson αποδεικνύει χρόνο με το χρόνο πώς είναι να συντηρείς έναν ετήσιο τίτλο σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και πως να μην επαναπαύεσαι ποτέ στις δάφνες σου. Ως αποτέλεσμα της επιμονής και της σκληρής δουλειάς της Sports Interactive, το Football Manager 2015 δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Ας ξεκινήσω να σας περιγράφω τι ακριβώς επιφυλάσσει για τους επίδοξους προπονητές το Football Manager 2015.

Ξεκινώντας από το αρχικό menu επιλογών, πρέπει να πω πως χρήζει βελτίωσης και ενός ελαφρού ανασχεδιασμού όπως έγινε και με το κεντρικό menu. Αν μη τι άλλο η φιγούρα του προπονητή με το χέρι παρατεταμένο έχει αποκτήσει “cult” φήμη στα μάτια κάθε φίλου της σειράς αλλά μου έδωσε την εντύπωση ότι έπαιζα το ίδιο παιχνίδι με πέρυσι, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία. Φέτος, το κεντρικό menu έρχεται σαφώς βελτιωμένο, κάτι που με χαροποίησε αρκετά. Τόσο ο εξωτερικός «φλοιός» του user interface όσο και ο εσωτερικός, παρουσιάζεται ανασχεδιασμένος, πιο compact και εντείνει την προσπάθειά του να προβάλλει μεγάλο όγκο  δεδομένων σε πολύ μικρό χώρο, έναν τομέα που το Football Manager δεν τα πήγαινε όπως θα ήθελα τα προηγούμενα χρόνια. Περισσότερο χρώμα στα πλαίσια του menu και μεγαλύτερες γραμματοσειρές βοηθούν πάρα πολύ το έργο μου ως ο κεντρικός διαχειριστής του συλλόγου, ιδιαίτερα οι γραμματοσειρές που παλιότερα εμφανίζονταν πολύ μικρές σε μέγεθος. Συνεχίζοντας με τον εξωτερικό φλοιό του menu, παρατήρησα από την πρώτη στιγμή τη μεταφορά των πιο σημαντικών επιλογών σε μια στήλη αριστερά της οθόνης. Με αυτή την αλλαγή η Sports Interactive καθάρισε εντελώς το τοπίο δίνοντας χώρο σε υπόλοιπα μέρη του interface να προβληθούν καθαρότερα, με περισσότερα και πιο κατανοητά παράθυρα.

Αυτό που λάτρεψα περισσότερο ήταν οι αλλαγές στα ενδότερα του user interface του Football Manager 2015. Για παράδειγμα τα νέα μοντέρνα γραφήματα στην επισκόπηση ενός παίκτη, όπως οι συνήθειές του στο χορτάρι, αν τραυματίζεται συχνά, αν έχει γρήγορο ρυθμό παιχνιδιού ή αν είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, κάλυψαν σε δευτερόλεπτα όσα ήθελα να μάθω γι’ αυτόν. Όλα τα προαναφερθέντα μεταμορφώθηκαν από «ξερές» και άψυχες σειρές γραμμάτων σε πολύ όμορφα εικονίδια, flat σχεδίασης, που τα συνόδευε, φυσικά, η κατάλληλη περιγραφή. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Μου άρεσε, επίσης, το εικονίδιο «αστέρι» στο μενού διαμόρφωσης του roster. Αυτό λειτουργεί ως μια πολύ χρήσιμη ένδειξη για το αν ο παίκτης ταιριάζει στην εκάστοτε θέση στο γήπεδο και κατά πόσο θα επηρεαστεί η απόδοσή του με βάση και τη φυσική κατάσταση.

Μάλιστα, τα γραφήματα αυτά έδειξαν την πραγματική τους αξία περισσότερο στο κομμάτι του scouting. Μου φάνηκε πολύ άμεσο στο μάτι και τη βρήκα μια πολύ έξυπνη προσθήκη από πλευράς Sports Interactive, τόσο για τους μυημένους, όσο και για τους νεοφερμένους στη σειρά. Άλλωστε αυτό είναι που κάνει τη σειρά τόσο μα τόσο αγαπητή στον κόσμο. Είναι αρεστή και προσβάσιμη σε οποιονδήποτε έχει απλά όρεξη να ασχοληθεί σε βάθος με το management κομμάτι. Και εδώ είναι που θα κάνω πάσα για να σχολιάσω ένα ακόμη καινούργιο χαρακτηριστικό του FM 2015. Στην επιλογή Καριέρας και αφού διάλεξα ομάδα μού δόθηκαν δυο επιλογές: «Αθλητικός Προπονητής» και «Προπονητής Τακτικής». Το πρώτο είναι και ο τρόπος που ήθελα να παίζω το manager και μου δίνει τη δυνατότητα να νταντεύω του παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, να ασχολούμαι περισσότερο με το φυσικό κομμάτι και το πιο καθαρά ποδοσφαιρικό.

Από την άλλη το δεύτερο με καθιστά έναν «κουστουμάτο» προπονητή, σαφέστατα πιο επαγγελματία που θέλει να περνά έναν σεβασμό στους παίκτες του, δηλαδή μια πολύ πιο «Μουρίνιο» προσέγγιση στον τρόπο προπόνησης που έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ψυχολογία των παικτών, την προσαρμογή τους στο σύστημα μού και την τακτική που επιβάλλω. Η επιλογή αυτή ουσιαστικά θέτει τον εαυτό σου σαν έναν RPG χαρακτήρα-προπονητή όπου αναθέτονται πόντοι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προπονητικού στυλ. Ενδιαφέρουσα η εν λόγω προσέγγιση στο θέμα του management η οποία έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε μεγάλο ατού τα επόμενα χρόνια.

Οι τακτικές εφαρμόζονται πιο εύκολα πλέον, ενώ οι επιλογές για να καταστρώσω διάφορα πλάνα είναι πραγματικά αναρίθμητες και ένα από τα σημεία που το Manager δύσκολα θα βρει αντίπαλο –αν υπάρξει ποτέ άλλος. Περιττό να πω πως προστέθηκαν πολλοί νέοι ρόλοι και τακτικές επιλογές, οπότε θεωρώ πως είναι καλύτερα να τις δείτε και να τις εκτιμήσετε «ιδίοις όμμασι». Γενικότερα, για ακόμη μια χρονιά όλες οι αλλαγές προσδίδουν όλο και περισσότερο βάθος και ρεαλισμό στο ήδη συμπαγές σύνολο.

Στα του τεχνικού τομέα το Football Manager έκανε το μεγάλο βήμα –λέγε με 3D μηχανή γραφικών- από το 2009 και κάθε χρόνο παρουσιάζεται βελτιωμένη, αν και φέτος δεν ανταποκρίνεται στο άλμα που θα περίμενα εγώ. Αφενός έχουν προστεθεί πολύ πλουσιότερα  και πιο προσεγμένα animations που κάνουν το σύνολο λιγάκι πιο ρεαλιστικό -πάντα για τα στάνταρ του FM- αφετέρου θα προτιμούσα να έβλεπα περισσότερη λεπτομέρεια στα μοντέλα. Εκεί που ο τίτλος είναι ξεκάθαρα βελτιωμένος είναι τα physics της μπάλας και των παικτών, που φαίνεται πως δουλεύτηκαν και το αποτέλεσμα είναι αισθητά πιο όμορφο. Ακόμη ένα αξιοσημείωτο σημείο του τεχνικού τομέα είναι το γεγονός ότι αναβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μοντέλα των γηπέδων. Από τα πλάνα μέχρι και τις μακέτες, η παρουσίαση απέκτησε μια πιο τηλεοπτική υπόσταση. Στο σύνολό της, όμως, η παρουσίαση του νέου Football Manager συνεχίζει να απέχει αρκετά από το να θεωρείται πειστική. Αυτό το θέτω περισσότερο ως παράπονο παρά ως κάτι αρνητικό. Αλλωστε το ύφος της σειράς δεν προδιέθετε ποτέ κάτι τέτοιο. Τέλος, η ελληνική μετάφραση επιστρέφει και φέτος και κάνει ακόμη προσιτό το παιχνίδι στο ελληνικό κοινό.

Συνοψίζοντας : Τελικώς, φαίνεται πως για ακόμη μία σεζόν η Sports Interactive έφτιαξε μια αναπαυτική και με πληθώρα επιλογών, καρέκλα προπονητή για να καθήσετε. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και ένα τσουβάλι από νέες προσθήκες που δεν με αποπροσανατόλισαν, ούτε με άγχωσαν. Τουναντίον, είχα ό,τι χρειάζεται για να χειριστώ, είτε σε βάθος, είτε επιφανειακά έναν σύλλογο, ανάλογα με τα κέφια της εκάστοτε στιγμής. Σαφώς και αυτά δεν αφαιρούν τα παράπονά μου, όμως πιστέψτε με, το νέο Football Manager αξίζει κάθε επένδυση χρόνου και χρημάτων, όπως και οι προκάτοχοί του.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Sports Interactive
Publisher : Sega
Available for : PC, Mac, Linux
Release date : 2014-01-01
Tags: