Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποκτά αυτόνομο χειρουργικό ρομπότ (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυμίζει κάτι από Prometheus
09 Αυγούστου 2022 10:09
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποκτά αυτόνομο χειρουργικό ρομπότ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τις διαστημικές υπηρεσίες να σχεδιάζουν αποστολές που θα στείλουν ανθρώπους σε Σελήνη και Άρη, είναι απαραίτητο να υπάρχει και ιατρικός εξοπλισμός για επείγοντα περιστατικά μιας και η επιστροφή στη Γη μπορεί να διαρκέσει από μέρες έως μήνες. Το University of Nebraska-Lincoln ανέπτυξε λοιπόν το Miniaturized In-vivo Robotic Assistant (MIRA), που θυμίζει κάτι από το MedPod στην ταινία Prometheus. Το MIRA είναι πρακτικά ένα φορητό χειρουργικό ρομπότ και το 2024 θα σταλεί στον ISS για να αξιολογηθεί η ικανότητά του να πραγματοποιεί χειρουργεία στο διάστημα.

Το MIRA αναπτύσσεται εδώ και 20 χρόνια και έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους άνω των $100 εκατομμυρίων. Προσφέρει δύο πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συνηθισμένες ρομποτικές χειρουργικές πλατφόρμες. Πρώτον, τα όργανά του μπορούν να εισαχθούν στο σώμα του ασθενούς μέσω μικρών τομών, επιτρέποντας στους γιατρούς να περιορίσουν την απώλεια αίματος. Δεύτερον, υποστηρίζει την τηλεϊατρική, με τους χειρούργους να μπορούν να πραγματοποιούν επεμβάσεις ενώ βρίσκονται μακριά από τον ασθενή. Επιπλέον, το MIRA έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να πραγματοποιεί επεμβάσεις και αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη ελέγχου από κάποιον χειρούργο.

Η πλατφόρμα MIRA έχει σχεδιαστεί για να φέρει την ισχύ μιας ολοκληρωμένης χειρουργικής συσκευής σε ένα μικρό μέγεθος, με το στόχο να κάνουμε τις απομακρυσμένες επεμβάσεις προσβάσιμες σε οποιοδήποτε χειρουργείο στον πλανήτη. Συνεργαζόμενοι με την NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα δοκιμάσουμε πώς το MIRA μπορεί να κάνει τα χειρουργεία προσβάσιμα σε ακόμα πιο μακρινά μέρη.

Το MIRA πραγματοποίησε το πρώτο επιτυχημένο χειρουργείο του τον Αύγουστο του 2021 στο Medical Center του Lincoln στη Nebraska, όπου αφαίρεσε τμήμα εντέρου ενός ασθενούς με μία μόνο τομή. Σε ένα άλλο πείραμα, ο πρώην αστροναύτης Clayton Anderson, χειρίστηκε το MIRA από το Johnson Space Center για να πραγματοποιήσει χειρουργικές εργασίες 1450 χιλιόμετρα μακριά.

Στον ISS το MIRA θα κόψει αυτόνομα με ακρίβεια λάστιχα, προσομοιώνοντας το δέρμα και θα εισάγει μεταλλικά δαχτυλίδια σε ένα σύρμα, προσομοιώνοντας λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η NASA έχει φιλόδοξα σχέδια για μακρά παραμονή στο διάστημα και είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας που μπορεί να είναι κρίσιμη σε αποστολές που διαρκούν μήνες και χρόνια.