Νέα διαρροή ψυκτικού υγρού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν κινδύνευσαν αστροναύτες
10 Οκτωβρίου 2023 09:46
Νέα διαρροή ψυκτικού υγρού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη Δευτέρα παρατηρήθηκε μία νέα διαρροή ψυκτικού υγρού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για την τρίτη διαρροή που λαμβάνει χώρα στο ρωσικό τμήμα του σταθμού μέσα σε ένα έτος, εγείροντας ερωτήματα για την αξιοπιστία του εξοπλισμού και την ασφάλεια του πληρώματος. Η Roscosmos ξεκαθάρισε όμως πως οι αστροναύτες δεν διέτρεξαν κάποιο κίνδυνο.

Στη live μετάδοση της NASA, φαίνονται νιφάδες παγωμένου ψυκτικού υγρού να διαφεύγουν στο διάστημα, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε και από την επικοινωνία μεταξύ του σταθμού ελέγχου της NASA και των αστροναυτών.

Το module Nauka του ρωσικού τμήματος του ISS, είχε μία διαρροή ψυκτικού υγρού από το εξωτερικό κύκλωμα ψύξης, το οποίο τοποθετήθηκε στο σταθμό το 2012. Οι θερμοκρασίες παρέμειναν σταθερές στην επηρεαζόμενη μονάδα και τίποτα δεν είναι απειλητικό για το πλήρωμα και το σταθμό. – Roscosmos στο Telegram 

Μόλις διαπιστώθηκε η διαρροή στις κάμερες, το Houston ζήτησε από τους Αμερικανούς αστροναύτες να την ελέγξουν.

Βλέπουμε νιφάδες έξω, πρέπει κάποιος να πάει στο θόλο, νομίζουμε στα παράθυρα πέντε ή έξι και να επιβεβαιώσει οπτικά τις νιφάδες.

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από την αστροναύτη Jasmin Moghbeli.

Υπάρχει μία διαρροή που προέρχεται από το σύστημα ψύξης στο MLM.

Εφόσον πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό, μειώνονται οι πιθανότητες οι διαρροές να οφείλονται σε μικρομετεωρίτες.

Έχεις τρία συστήματα ψύξης που έχουν διαρροή, κάτι συμβαίνει εδώ. Ένα είναι τυχαίο, δύο είναι σύμπτωση, τρία είναι συστηματικό. Δείχνει τη μειωμένη αξιοπιστία των ρωσικών συστημάτων. – Jonathan McDowell, αναλυτής