Η υπόθεση των χαμένων ντοματών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Βρέθηκαν δύο!
17 Δεκεμβρίου 2023 11:36
Η υπόθεση των χαμένων ντοματών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία συνέντευξή του μετά την επιστροφή του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο αστροναύτης της NASA, Frank Rubio, αποκάλυψε ένα περιστατικό το οποίο δεν είχε δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ISS.

Όταν ο αστροναύτης μάζεψε μία από τις πρώτες ντομάτες που καλλιέργησε στο διάστημα και την έβαλε σε σακουλάκι, έχασε το σακουλάκι. Αφού δεν κατάφερε να το βρει, οι συνάδελφοί του τον κατηγόρησαν αστειευόμενοι πως έφαγε την ντομάτα. Οκτώ μήνες μετά, στις αρχές Δεκεμβρίου, η χαμένη ντομάτα βρέθηκε! Μάλιστα, στη φωτογραφία που μοιράστηκε η NASA φαίνεται πως υπήρχαν στην πραγματικότητα δύο ντομάτες.

Ήμουν σίγουρος πως τις έβαλα στο βέλκρο, αλλά όταν επέστρεψα είχαν εξαφανιστεί. Ξόδεψα περίπου 20 ώρες να τις ψάχνω αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση, είναι πως μετά από οκτώ μήνες, οι ντομάτες δεν είναι σε κακή κατάσταση. Σε αντίθεση με τη Γη, οι ντομάτες του ISS πέρα από έναν αποχρωματισμό, δεν έχουν εμφανή ανάπτυξη μικροβίων ή μυκήτων και φαίνονται απλά να έχουν χάσει την υγρασία τους και να μοιάζουν περισσότερο με λιαστές.

Η NASA πειραματίζεται εδώ και χρόνια για να βρει τρόπους να καλλιεργήσει τροφές στον ISS, μελετώντας πώς το περιβάλλον του διαστήματος επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών. Τα κόκκινα ντοματίνια αναπτύχθηκαν ως μέρους του προγράμματος eXposed Root On-Orbit Test System (XROOTS), το οποίο συνδυάζει υδροπονικές και αεροπονικές τεχνικές αντί για χώμα. Ο Rubio, παραμένοντας 371 μέρες στον ISS, προχώρησε στη συγκομιδή των πρώτων ντοματών το Μάρτιο, για να σταλούν στη Γη και να εξεταστούν.

Tags: