Νέα διαρροή αέρα στο ρωσικό τμήμα του ISS

Το πλήρωμα είναι ασφαλές
04 Μαρτίου 2024 10:11
Νέα διαρροή αέρα στο ρωσικό τμήμα του ISS

Η Roscosmos αποκάλυψε πως εντόπισε μία νέα διαρροή αέρα στο διάστημα, στο δικό της κομμάτι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το πρόβλημα δε αποτελεί απειλή για το πλήρωμα.

Η διαρροή εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ελέγχου διαρροών στο τμήμα υποστήριξης ζωής Zvezda.

Υπάρχει μία περιοχή στην άκρη του ISS όπου εντοπίσαμε μία διαρροή. Είναι μία μικρή διαρροή. Είδαμε τη διαρροή να διπλασιάζεται περίπου πριν μία εβδομάδα, πριν την πρόσφατη πρόσδεση του σκάφους Progress. – NASA

Η Roscosmos συνεργάζεται με την NASA για τον εντοπισμό και περιορισμό της διαρροής, αλλά και οι δύο επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή τις εργασίες του πληρώματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαρροή αέρα που εντοπίζεται στο ρωσικό τμήμα του σταθμού μετά τον Αύγουστο του 2020. Τότε, οι κοσμοναύτες είχαν εντοπίσει μία ρωγμή 4 εκατοστών και πάλι στο Zvezda και την μπάλωσαν προσωρινά. Έκτοτε, η πίεση συνέχισε να πέφτει πιο αργά, αλλά η διαρροή παρέμενε. Το Νοέμβριο του 2021, ο κοσμοναύτης Pyotr Dubrov είπε πως εντόπισε άλλη μία πιθανή πηγή διαρροής και το Δεκέμβριο του 2021 οι κοσμοναύτες εντόπισαν την τελευταία πηγή της διαρροής στον ενδιάμεσο θάλαμο μεταξύ του Zvezda και του ρωσικού τμήματος του ISS.