Ο ISS έχει πρόβλημα επιβλαβών μικροοργανισμών

Έχουν γεμίσει τα φίλτρα
10 Σεπτεμβρίου 2023 08:01
Ο ISS έχει πρόβλημα επιβλαβών μικροοργανισμών

Το σύστημα επεξεργασίας και ανακύκλωσης νερού είναι κρίσιμο για την επιβίωση των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ωστόσο το βιοφίλμ που σχηματίζεται στα φίλτρα από τους μικροοργανισμούς προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του και αποτελεί πιθανό κίνδυνο υγείας για τους αστροναύτες.

Για το 2023 η NASA έχει δεσμεύσει $1.3 δισεκατομμύρια για τις αποστολές ανεφοδιασμού του ISS. Οποιαδήποτε προβλήματα που οδηγούν σε αντικατάσταση εξοπλισμού, ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος.

Ωστόσο μία συνεργασία του NASA Ames Research Center, του MIT και του University of Colorado, μπορεί να προσφέρει μία λύση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα από το διαστημικό σταθμό και βρήκαν πως οι επιφάνειες οι οποίες καλύπτονταν με ένα λεπτό στρώμα νουκλεϊκών οξέων, απέτρεπαν την ανάπτυξη βακτηρίων στα φίλτρα. Οι ερευνητές κατάλαβαν πως αυτά τα οξέα είχαν ένα ελαφρώς αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο το οποίο σταματούσε τα μικρόβια από το να προσκολλώνται σε επιφάνειες.

Πειράματα στη Γη έδειξαν πως η εφαρμογή αυτού του φιλμ μείωνε τη μικροβιακή συσσώρευση κατά 74%. Στα δείγματα του ISS διαπίστωσαν πως είχε ακόμα πιο δραστική επίπτωση, με μείωση 86%. Τώρα χρειάζονται μεγαλύτερης διάρκειας πειράματα πριν κριθεί κατάλληλο για να ενσωματωθεί στον ISS.

Δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο θα μπορεί να έχει αυτές τις επιδόσεις. Οπότε συνιστούμε σίγουρα μεγαλύτερο χρόνο επώασης και αν είναι δυνατόν, μία συνεχή ανάλυση και όχι μόνο το αποτέλεσμα. – Pamela Flores, ειδικός μικροβιολογίας

Tags: