Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα
Η Roscosmos ανακοίνωσε πως ο κοσμοναύτης Oleg Kononenko είναι και επίσημα ο άνθρωπος που έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα, μέσα από πολλαπλές αποστολές ξεκινώντας από το 2008. Από τις 4 Φεβρουαρίου ο Kononenko έσπασε το ρεκόρ των 878 ημερών, 11 ωρών, 29 λεπτών και 48 δευτερολέπτων που κατείχε ο Ρώσος κοσμοναύτης Gennady Padalka.
Ο Kononenko συνεχίζει να βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχοντας καταφτάσει εκεί το Σεπτέμβριο του 2023 κατά την πέμπτη αποστολή του στον ISS, ενώ θα παραμείνει εκεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2024. Όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αποστολή του, θα έχει περάσει συνολικά 1.100 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κάτι που ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.
Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπάω, όχι για να κάνω ρεκόρ. Είμαι περήφανος για τα κατορθώματά μου, αλλά είμαι περισσότερο περήφανος που το ρεκόρ για τη συνολική διάρκεια παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα κατέχεται ακόμα από ένα Ρώσο κοσμοναύτη.
Ο λόγος που το ρεκόρ αυτό είναι τόσο σημαντικό, είναι οι επιπτώσεις που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα από την παραμονή στο διάστημα. Η συνηθισμένη διάρκεια των αποστολών στον ISS έχουν διάρκεια έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων η ανακατανομή των υγρών του σώματος σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα, δημιουργούν πολλά προβλήματα στο σώμα.
Πιο αντιληπτά είναι η απώλεια της πυκνότητας των οστών και η ατροφία των μυών. Οι άνθρωποι στο διάστημα χάνουν το 1-1.5% τις οστεϊκής τους πυκνότητας κάθε μήνα και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές, όπως τα πόδια και η σπονδυλική στήλη. Παρόλο που το πλήρωμα του ISS ασκείται υποχρεωτικά για δύο ώρες την ημέρα, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αναπόφευκτη.
Χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επανέλθει το σώμα από μία εξάμηνη αποστολή και ακόμα και τότε υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι να σπάσουν πιο εύκολα τα κόκκαλα ή να εμφανιστεί καρκίνος λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε ακτινοβολία. Υπάρχει όμως και το συναισθηματικό κόστος.
Δε νιώθω στερημένος ή απομονωμένος. Μόνο όταν γυρνάω σπίτι συνειδητοποιώ πως για εκατοντάδες μέρες κατά την απουσία μου, τα παιδιά μεγάλωσαν χωρίς μπαμπά. Κανείς δε θα μου επιστρέψει αυτό το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως και το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα κατά τη διάρκεια μίας αποστολής, κατέχει επίσης Ρώσος κοσμοναύτης. Ο Valeri Polyakov έχει περάσει 437 μέρες και 18 ώρες στο διαστημικό σταθμό Mir το 1994-1995.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.