Η Ρωσία επιστρέφει στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα προσεληνωθεί στο νότιο πόλο
11 Αυγούστου 2023 08:48
Η Ρωσία επιστρέφει στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας Soyuz 2.1v πύραυλος εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο Vostochny πριν λίγες ώρες, μεταφέροντας το σκάφος Luna-25 το οποίο περιέχει και ένα lander. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη από το 1976. Το Luna-25 αναμένεται να προσεληνωθεί στο νότιο πόλο, με σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες για νερό. Ένα χωριό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το διαστημοδρόμιο, εκκενώθηκε προσωρινά για λόγους ασφαλείας.

Η προηγούμενη αποστολή, η Luna-24, εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1976 και μέσα σε 13 μέρες πήγε στη Σελήνη, συνέλεξε δείγματα και επέστρεψε στη Γη. Η Ρωσία τώρα είναι σε έναν αγώνα δρόμου με την Ινδία, η οποία εκτόξευσε το Chandrayaan-3 στις 14 Ιουλίου. Το ινδικό σκάφος μπήκε σε τροχιά στη Σελήνη αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται να προσεληνωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης στις 23 Αυγούστου. Το Luna-25 χρειάζεται πέντε μέρες για να φτάσει σε σεληνιακή τροχιά και άλλες πέντε με επτά μέρες ακόμα πριν την προσελήνωση. Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει η Roscosmos, οι δύο αποστολές δε θα διασταυρωθούν καθώς θα προσεληνωθούν σε διαφορετικά τμήματα του νότιου πόλου.

Τα πειράματα που θα διεξάγει θα διαρκέσουν ένα έτος. Θα συλλέξει δείγματα από βάθος 15 εκατοστών στο έδαφος για να εντοπίσει νερό. Θα συλλέξει επίσης δεδομένα για τη λεπτή ατμόσφαιρα της Σελήνης.

Η Roscosmos σκόπευε αρχικά να συνεργαστεί με την ESA για τις αποστολές Luna-25, 26 και 27, αλλά η συνεργασία πάγωσε μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον για το νότιο πόλο της Σελήνης είναι έντονο, επειδή οι βαθιοί, μόνιμα σκοτεινοί κρατήρες εκεί μπορεί να περιέχουν πάγο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επανδρωμένες αποστολές για πόσιμο νερό, οξυγόνο και καύσιμα.