Ρωσία: Συνετρίβη στη Σελήνη το διαστημόπλοιο Luna-25 - Τι συνέβη;

Η ανακοίνωση της Roscosmos για την ατυχής κατάληξη του ρωσικού διαστημοπλοίου
21 Αυγούστου 2023 08:57
Ρωσία: Συνετρίβη στη Σελήνη το διαστημόπλοιο Luna-25 - Τι συνέβη;

Ατυχής κατάληξη είχε η αποστολή του Luna-25 καθώς συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης, ύστερα από μια ανεξέλεγκτη περιστροφική τροχιά που διένυσε, προσπαθώντας να προσεληνωθεί. 

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, ανακοίνωσε πως έχασε την επαφή με το διαστημικό σκάφος, λίγο μετά την εμφάνιση ενός τεχνικού προβλήματος, την ώρα που βρίσκονταν σε τροχιά για προσελήνωση. Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος ξέφυγε από τον έλεγχο της Roscosmos και εν τέλει, συνετρίβη. Η προγραμματισμένη αποστολή του Luna-25 ήταν να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης τη Δευτέρα, ούτως ώστε να αναζητήσει παγωμένο νερό

Από πλευράς της επίσης, η Roscosmos, είχε αναφέρει για μια "μη φυσιολογική κατάσταση" πάνω στο Luna-25 από το απόγευμα του Σαββάτου και όσο προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσελήνωσης. 

"Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής ανάλυσης, λόγω της απόκλισης των πραγματικών παραμέτρων της ώθησης από τις υπολογισμένες, το διαστημικό σκάφος Luna-25 μεταπήδησε σε τροχιά εκτός σχεδιασμού και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», αναφέρει η ανακοίνωση της Roskosmos.

Η αποστολή του Luna 25 ήταν ιστορική σημασίας, μιας και η Ρωσία είχε να επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 πίσω στο μακρινό 1976, τότε που πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. 

Το διαστημικό πρόσωπο της Ρωσίας δε θυμίζει τις ένδοξες εποχές της μέσα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Σπούτνικ 1 το 1957, ενώ ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ήταν πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961. 

Παράλληλα η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό και από την Ινδία, η οποία με το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 ετοιμάζεται να προσεληνωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης μέσα στην εβδομάδα.