Τα βρήκανε ΗΠΑ και Ρωσία για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Για πόσο θα συνεχιστεί η συνεργασία;
28 Απριλίου 2023 16:21
Τα βρήκανε ΗΠΑ και Ρωσία για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν οδηγήσει τον Γενικό Διευθυντή της Roscocmos, Yuri Borisov, να δηλώσει πως η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024, έτσι ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στην κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι συνέταιροι του ISS, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς και οι χώρες της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), συμφώνησαν να συνεχίσουν να λειτουργούν τον ISS μέχρι το 2030.

Τώρα, η Roscosmos ανακοίνωσε και επίσημα πως θα παραμείνει στον ISS μέχρι το 2028.

Παρόλη τη δέσμευση της Ρωσίας, η NASA έχει κάνει σχέδια για να αποσύρει τους αστροναύτες της αν εγκαταλείψει απότομα η Ρωσία, ενώ έχει καταστρώσει και σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας του ISS χωρίς τη βοήθεια των ρωσικών κινητήρων. Μέρος των σχεδίων αποτελεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Η Boeing έχει σχηματίσει μία ομάδα μηχανικών για την κίνηση του ISS χωρίς τους κινητήρες της Ρωσίας, ενώ και η SpaceX είναι η εναλλακτική για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι μία εκπληκτική συνεργασία με έναν κοινό σκοπό, να προωθήσει την επιστήμη και την εξερεύνηση. Επεκτείνοντας το χρόνο μας πάνω σε αυτήν την εκπληκτική πλατφόρμα, μας επιτρέπει να δρέψουμε τα οφέλη πειραμάτων και τεχνολογικών επιδείξεων δύο δεκαετιών, καθώς και να υλοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις που θα έρθουν. – NASA