Τι θα γινόταν αν η Ρωσία όντως αποσυρόταν από τον ISS;

Τα σχέδια της NASA
06 Αυγούστου 2022 09:21
Τι θα γινόταν αν η Ρωσία όντως αποσυρόταν από τον ISS;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει μία νέα, ψυχροπολεμική κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και η Roscosmos είχε απειλήσει αρκετές φορές με αποχώρηση από τον ISS. Αν και κάτι τέτοιο δε θα συμβεί μέχρι το 2024 τουλάχιστον σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, έχει τεράστιες επιπτώσεις για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αφού ο μισός ISS είναι ρωσικός και το τμήμα του διαθέτει μάλιστα και το σύστημα πρόωσης που ελέγχει την τροχιά του σταθμού.

Σύμφωνα με το Reuters λοιπόν το οποίο επικαλείται πηγές που παραμένουν ανώνυμες, η NASA ξεκίνησε να προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο πριν ακόμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο έβλεπε πως αυξανόταν η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα σχέδια αυτά λοιπόν περιλάμβαναν τρόπους ανάκτησης των αστροναυτών στην περίπτωση ξαφνικής αποχώρησης της Roscosmos, καθώς και τρόπους να συνεχίσει η λειτουργία του χωρίς το ρωσικό τμήμα. Το διεθνές τμήμα του σταθμού κρατάει σε ισορροπία το σταθμό και προσφέρει τον ηλεκτρισμό από τα ηλιακά πάνελ, αλλά το ρωσικό τμήμα έχει τους κινητήρες που κρατούν σε τροχιά το σταθμό. Έτσι, η NASA εξέτασε το ενδεχόμενο να βγάλει από τροχιά το σταθμό με ασφάλεια για να καεί στην ατμόσφαιρα πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αλλά πλησίασε και ιδιωτικές εταιρίες για να αναζητήσει τρόπους να τον κρατήσει σε τροχιά ακόμα και χωρίς το ρωσικό τμήμα.

Η Boeing δημιούργησε μία ομάδα μηχανικών για να μελετήσει πώς μπορούν να κρατήσουν το σταθμό χωρίς τους κινητήρες του ρωσικού τμήματος, ενώ και ο Elon Musk προσφέρθηκε να βοηθήσει με την SpaceX. Τον Ιούνιο, η Northrop Grumman κατάφερε να ρυθμίσει την τροχιά του ISS χρησιμοποιώντας την κάψουλα μεταφοράς υλικών Cygnus, ενώ η SpaceX ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει το ίδιο με την Dragon κάψουλα.

Επίσημα, η NASA έχει παραδεχτεί πως είχε εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση αποχώρησης της Ρωσίας, όμως δεν αναφέρει ποια είναι αυτά για να μην αυξήσει την ένταση στις σχέσεις της με τη Roscosmos. Αντιθέτως επισημαίνει τη στενή σχέση που έχουν οι δύο υπηρεσίες.

Παραμένουμε δεσμευμένοι προφανώς στη συνέχιση αυτής της σχέσης. Πρέπει όμως να έχουμε σχέδια. Είμαστε η NASA. Πάντα έχουμε εναλλακτικά σχέδια.

Ευτυχώς για την ώρα, η Roscosmos έχει δηλώσει πως θα τηρήσει το λόγο της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιώντας τους συνεταίρους της ένα χρόνο πριν την αποχώρησή της.