Συνταξιούχοι αστροναύτες θα είναι οδηγοί στις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις

Για να αυξηθεί η ασφάλεια των επιβατών
04 Αυγούστου 2022 11:57
Συνταξιούχοι αστροναύτες θα είναι οδηγοί στις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις

Μία νέα οδηγία που εξέδωσε η NASA, θέλει αστροναύτες οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση να διατελούν καθήκοντα κυβερνήτη σε κάθε ιδιωτική πτήση από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σκοπός είναι να αυξηθεί η ασφάλεια των επιβατών και να μειωθεί το “βάρος” του “νταντέματος” των επισκεπτών του ISS, για να μπορεί το πλήρωμά του να συνεχίζει αδιάκοπα το επιστημονικό πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με τη NASA, η νέα αλλαγή ήταν αποτέλεσμα των “μαθημάτων που έμαθαν” κατά τη διάρκεια της πρώτης ιδιωτικής αποστολής της Axiom Space στον ISS, όπου κάθε επιβάτης πλήρωσε $55 εκατομμύρια για να βρεθεί εκεί. Η διαμονή διάρκειας δύο εβδομάδων, είχε επιπτώσεις τόσο στην εργασία του πληρώματος του ISS, όσο και στο πλήρωμα της Axiom.

Σήμερα βρίσκονται εν ζωή πάνω από 200 συνταξιούχοι αστροναύτες της NASA, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς βρίσκονται σε φυσική κατάσταση ή θέλουν να είναι διοικητές σε μελλοντικές αποστολές. Μάλιστα, μία πρόσφατη αναφορά της NASA αποκαλύπτει πως η έλλειψη σε αστροναύτες στην υπηρεσία, μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση μελλοντικών αποστολών στον ISS και στη Σελήνη. Για την ιστορία, το τωρινό σώμα αστροναυτών της NASA αποτελείται από 44 αστροναύτες, ο μικρότερος αριθμός από τη δεκαετία του ’70.