Η Ευρώπη δημιουργεί τον ανταγωνιστή του Starlink της SpaceX  

Με συγχώνευση δύο εταιριών

Η Ευρώπη δημιουργεί τον ανταγωνιστή του Starlink της SpaceX

Οι πάροχοι δορυφορικού internet OneWeb και Eutelsat, θα προχωρήσουν σε μία ιστορική συγχώνευση σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστούν το αμερικανικό Starlink της SpaceX. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 και η ιδιοκτησία της νέας εταιρίας που θα προκύψει θα είναι μοιρασμένη στη μέση.

Μέχρι τώρα, η Eutelsat διαθέτει 36 δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά, οι οποίοι θα συνδυαστούν με τους 428 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της OneWeb. Τα συνδυασμένα έσοδα των δύο εταιριών για το οικονομικό έτος 2022-2023 αναμένεται να φτάσουν τα €1.2 δισεκατομμύρια.

Η OneWeb βρέθηκε στο στόχαστρο της Ρωσίας κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πρώτη να σταματά τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων της OneWeb, απαιτώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να πουλήσει τις μετοχές του από την εταιρία, ενώ ζήτησε και διαβεβαιώσεις πως δε θα χρησιμοποιηθούν οι δορυφόροι για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό ανάγκασε την OneWeb να στραφεί στην αντίπαλη SpaceX για να εκτοξεύσει τους υπόλοιπους δορυφόρους πρώτης γενιάς.

Μετά τη συγχώνευση των δύο εταιριών, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει “ειδικά δικαιώματα” στη νέα υπηρεσία, όπως λόγο στις αποφάσεις του δικτύου με γνώμονα την εθνική ασφάλεια, δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις και άλλα.

Ροη ειδησεων