Εκτοξεύτηκε δορυφόρος που θα χαρτογραφήσει τα διαστημικά σκουπίδια

Πλησιάζει τον πρώτο του στόχο
19 Φεβρουαρίου 2024 09:29
Εκτοξεύτηκε δορυφόρος που θα χαρτογραφήσει τα διαστημικά σκουπίδια

Ο δορυφόρος ADRAS-J της Astorscale εκτοξεύτηκε από τη Νέα Ζηλανδία χθες και σκοπός του είναι να χαρτογραφήσει τα διαστημικά σκουπίδια για να παρέχει πληροφορίες στις μελλοντικές προσπάθειες εκκαθάρισης της τροχιάς της Γης. Η εκτόξευση έγινε με έναν Electron πύραυλο της Rocket Lab και επικεφαλής της αποστολής είναι η ιαπωνική JAXA.

Η αποστολή του είναι η πρώτη φάση του προγράμματος Commercial Removal of Debris Demonstration της JAXA και ο πρώτος στόχος του ADRAS-J είναι να πλησιάσει ένα άνω τμήμα ενός ιαπωνικού πυραύλου που βρίσκεται σε τροχιά από το 2009.

Ο πιο πρακτικός τρόπος να αντιμετωπιστούν τα διαστημικά σκουπίδια, είναι να τεθούν εκτός τροχιάς και να μετακινηθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο, έτσι ώστε να καούν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το ADRAS-J είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα στοχεύσει ένα κομμάτι μεγάλου διαστημικού σκουπιδιού και θα επιχειρήσει να το προσεγγίσει με ασφάλεια βασιζόμενο σε δεδομένα εδάφους και να το χαρτογραφήσει.

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα προσεγγίσει το στόχο και θα προσπαθήσει να το πλησιάσει αρκετά για να καταγράψει και εικόνες, έτσι ώστε να εκτιμήσουν οι επιστήμονες την κατάστασή του και να διαπιστώσουν αν μπορεί να αφαιρεθεί από την τροχιά.