Η Amazon εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους Kuiper

Ο ανταγωνιστής του Starlink
07 Οκτωβρίου 2023 09:09
Η Amazon εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους Kuiper

Η Amazon εκτόξευσε επιτυχώς τους δύο πρώτους δορυφόρους του Project Kuiper που θα αποτελέσει τον ανταγωνιστή του Starlink. Μετά από πολλές καθυστερήσεις καθώς οι δορυφόροι ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευτούν από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η United Space Alliance εκτόξευσε δύο πρωτότυπους δορυφόρους με τον Atlas V πύραυλο από το Cape Canaveral.

Η αποστολή ονομάστηκε Protoflight και θα αποτελέσει μία ευκαιρία καταγραφής πραγματικών δεδομένων τα οποία θα προστεθούν στα δεδομένα των δοκιμών, για να καταλάβει η Amazon πώς το δίκτυο θα λειτουργεί στο διάστημα και στο έδαφος. Όταν η αποστολή ολοκληρωθεί, η Amazon θα θέσει τους δύο δορυφόρους εκτός τροχιάς για να καούν στην ατμόσφαιρα.

Έχουμε κάνει πολλές δοκιμές στο εργαστήριο και είμαστε σίγουροι για τον σχεδιασμό των δορυφόρων μας, αλλά οι δοκιμές σε τροχιά είναι κάτι απαραίτητο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Amazon στέλνει δορυφόρους στο διάστημα και θα μάθουμε πάρα πολλά, ανεξαρτήτως από την έκβαση της αποστολής. – Rajeev Badyal, Αντιπρόεδρος Project Kuiper

Στόχος του Project Kuiper είναι να προσφέρει γρήγορο και φθηνό internet σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Amazon σκοπεύει να εκτοξεύσει πάνω από 3.200 δορυφόρους μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ο Kuiper-1 και Kuiper-2 που εκτοξεύτηκαν αποτελούν την αρχική εκδοχή των δορυφόρων, των οποίων η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο μισό του 2024, ενώ οι beta δοκιμές με πελάτες θα ξεκινήσουν προς το τέλους του 2024.