Η SpaceX θα καταστρέψει 100 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά

Για άγνωστο λόγο
14 Φεβρουαρίου 2024 09:55
Η SpaceX θα καταστρέψει 100 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά

Η SpaceX εντόπισε ένα πρόβλημα στους δορυφόρους της, που σύμφωνα με την ίδια εγείρει ανησυχία για την μακροπρόθεσμη αξιοπιστία τους, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες. Αποφάσισε λοιπόν να θέσει εκτός τροχιάς περίπου 100 λειτουργικούς δορυφόρους Starlink και μέσω ελεγχόμενης καθόδου να τους αφήσει να καούν στην ατμόσφαιρα.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Η SpaceX έχει ήδη καταστρέψει μέσω ελεγχόμενης καθόδου ακόμα 406 δορυφόρους, από το σύνολο των περίπου 6.000 που διαθέτει σε τροχιά αυτή τη στιγμή. Ωστόσο η μαζική απόσυρση τόσο μεγάλου αριθμού δορυφόρων είναι ασυνήθιστη. Σήμερα, 17 Starlink δορυφόροι έχουν χάσει την ικανότητα ρύθμισης της τροχιάς τους και η SpaceX τους παρακολουθεί προσεκτικά για να μειώσει το ρίσκο σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους.

Παρά το μεγάλο αριθμό των δορυφόρων που θα αποσυρθούν, η SpaceX τονίζει πως η επιχειρησιακή απόδοση των υπηρεσιών Starlink δε θα επηρεαστεί.

Να αναφέρουμε πως η SpaceX μπορεί να κατασκευάζει 55 Starlink δορυφόρους την εβδομάδα και μπορεί να εκτοξεύει 200 δορυφόρους το μήνα. Μόνο τον Ιανουάριο εκτόξευσε 150 δορυφόρους.