Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για την άλλη πλευρά της Σελήνης

Συνεχίζονται οι αποστολές
20 Μαρτίου 2024 09:51
Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για την άλλη πλευρά της Σελήνης

Πριν λίγες ώρες η Κίνα εκτόξευσε ένα δορυφόρο ο οποίος θα επιτελέσει το ρόλο της γέφυρας στις επικοινωνίες μεταξύ Γης και της άλλης πλευράς της Σελήνης, περνώντας στο επόμενο στάδιο του προγράμματος εξερεύνησης του φυσικού μας δορυφόρου.

Ο πύραυλος Long March 8 μεταφέρει το δορυφόρο Queqiao-2, βάρους 1.2 τόνων, καθώς και δύο μικροδορυφόρους, τους Tiandu-1 και Tiandu-2.

Ο Queqiao-2 θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα μεταδίδει τα σήματα της αποστολής Chang’e-6, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί το Μάιο. Πρόκειται για μία ρομποτική αποστολή η οποία θα προσεληνωθεί στην άλλη πλευρά της Σελήνης και θα συλλέξει δείγματα εδάφους για πρώτη φορά. Το Queqiao-2 θα χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός αναμετάδοσης για τις μελλοντικές αποστολές Chang’e-7 το 2026 και Chang’e-8 το 2028. Μέχρι το 2040, θα υπάρχει ένα δίκτυο δορυφόρων σαν τον Queqiao-2, το οποίο θα εξυπηρετεί τις επανδρωμένες αποστολές και σε άλλους πλανήτες όπως ο Άρης ή η Αφροδίτη.

Οι μικροδορυφόροι Tiandu-1 και Tiandu-2 θα πραγματοποιήσουν δοκιμές για την κατασκευή αυτού του δικτύου δορυφόρων.

Ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του Queqiao-2 είναι τουλάχιστον οκτώ έτη και θα επιτρέψει την υποστήριξη σεληνιακών αποστολών πέρα από το 2030, όταν και η Κίνα αναμένεται να στείλει τους πρώτους ταϊκοναύτες της στη Σελήνη.

Η τροχιά του Queqiao-2 θα είναι ελλειπτική, σε απόσταση 8.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης, επιτρέποντας επικοινωνία μεταξύ Γης και της άλλης πλευράς της Σελήνης για περισσότερο από οκτώ ώρες. Τις υπόλοιπες 12 ώρες της τροχιάς του, θα πλησιάζει έως και τα 300 χιλιόμετρα τη Σελήνη.