Η Κίνα ανακάλυψε το καύσιμο του μέλλοντος στη Σελήνη

Και σχεδιάζει εσπευσμένα τρεις ακόμα αποστολές
15 Σεπτεμβρίου 2022 10:41
Η Κίνα ανακάλυψε το καύσιμο του μέλλοντος στη Σελήνη

Η Κίνα έδωσε εσπευσμένα έγκριση για τρεις ακόμα νέες αποστολές στη Σελήνη, μία μέρα μετά την ανακοίνωση πως βρήκε ένα νέο άχρωμο, διάφανο, κρυσταλλικό ορυκτό το οποίο μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για την παραγωγή ενέργειας στο μέλλον. Το ορυκτό ονομάστηκε Changesite-(Y) και παρουσιάστηκε στην Commission on New Minerals, Nonmenclature and Classification (CNMNC).

Τα δείγματα του ορυκτού που ανακάλυψε η αποστολή Change-5 εκτιμώνται πως είναι 1 δισεκατομμύριο έτη παλαιότερα από δείγματα που έχουν συλλεχθεί από προηγούμενες αποστολές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Τα νέα δείγματα περιέχουν το πρώτο νέο ορυκτό που ανακαλύπτεται εδώ και 40 χρόνια και προφανώς πρόκειται για ιστορικό επίτευγμα.

Το Changesite-(Y) λοιπόν, φαίνεται πως περιέχει ήλιο-3, ένα ισότοπο του ηλίου το οποίο είναι σχεδόν ανύπαρκτο στη Γη και το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την πυρηνική σύντηξη. Χωρίς να μπαίνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, το ήλιο-3 είναι ιδανικό για την πυρηνική σύντηξη επειδή μπορεί να παράγει τεράστια ποσά ενέργειας, χωρίς να εκπέμπει ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει τον αντιδραστήρα.

Η πληθώρα ήλιου-3 στη Σελήνη ήταν μία θεωρία που είχε οδηγήσει σε σενάρια εξόρυξής του από το φυσικό δορυφόρο της Γης και τώρα αυτή η πηγή ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο εκκίνησης για μία νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών.

Η ανακάλυψη της Κίνας μας δείχνει τι να ψάξουμε και πού να το ψάξουμε. Μία μόνο διαστημική κάψουλα γεμάτη με ήλιο-3 μπορεί να τροφοδοτηθούν με ενέργεια οι ΗΠΑ για έναν ολόκληρο χρόνο, οπότε αξίζει το τεράστιο κόστος της διαστημικής εξόρυξης.

Για την ιστορία, τα 100 κιλά ηλίου-3 σήμερα αξίζουν $140 εκατομμύρια. Με αυτήν την τιμή, η αξία του ηλίου-3 που υπάρχει στη σελήνη εκτιμάται στα $1.543 τετράκις εκατομμύρια, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη σίγουρη αύξηση της τιμής του όταν η χρήση του στους νέους tokamak αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης γίνει διαθέσιμη εμπορικά. Προς το παρόν, το μόνο κράτος που χαρτογραφεί τα αποθέματα ηλίου-3 στη Σελήνη είναι η Κίνα, με την αποστολή Change-4 η οποία εκτοξεύτηκε το 2019.