Starshield: Η SpaceX θα κατασκευάσει δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων

Για τους Αμερικανούς
17 Μαρτίου 2024 11:07
Starshield: Η SpaceX θα κατασκευάσει δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων

Μία νέα αναφορά του Reuters αποκαλύπτει πως η SpaceX έχει ένα απόρρητο συμβόλαιο με το National Reconnaissance Office (NRO) των ΗΠΑ από το 2021, για την κατασκευή ενός δικτύου εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων. Το συμβόλαιο ανέρχεται στα $1.8 δισεκατομμύρια και αφορά δορυφόρους με ικανότητες απεικόνισης οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργούν ως σμήνος σε χαμηλές τροχιές.

Η αναφορά δεν αποκαλύπτει πότε θα τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο ή αν εμπλέκονται και άλλες εταιρίες, αλλά αναφέρει μία βάση δεδομένων η οποία περιέχει δορυφόρους που ανέπτυξε η SpaceX, οι οποίοι δεν έχουν αναφερθεί ως φορτίο σε κάποια εκτόξευση. Πηγές του Reuters επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για πρωτότυπα Starshield.

Η SpaceX περιγράφει το τμήμα Starshield ως ένα ασφαλές δορυφορικό δίκτυο για κυβερνήσεις και ο Elon Musk έχει τονίσει πως θα ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση και θα ελέγχεται από την Space Force.

Σύμφωνα με το Reuters, αν το Starshield γίνει πραγματικότητα, θα αναβαθμίσει σημαντικά την ικανότητα των ΗΠΑ να εντοπίζει πιθανούς στόχους παντού στον κόσμο.

Εκπρόσωπος του NRO αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα αλλά επιβεβαίωσε πως εργάζεται για να αναπτύξει “το πιο ικανό, ποικιλόμορφο και ανθεκτικό διαστημικό σύστημα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης που έχει δει ποτέ ο κόσμος”.