Η Ρωσία αποχωρεί οριστικά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντός του 2024

Η διεθνής συνεργασία της με τη NASA λήγει σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα
26 Ιουλίου 2022 16:25
Η Ρωσία αποχωρεί οριστικά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντός του 2024

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως αποχωρεί οριστικά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εντός του 2024, λήγοντας έτσι την επί δεκαετίες συνεργασία της με την NASA των ΗΠΑ. 

Στα σχέδια της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, δηλαδή της Roscosmos, περιλαμβάνεται πλέον η κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού, o οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τη NASA. 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ήταν προγραμματισμένος να αποσυρθεί αρχικά το 2024, αλλά η NASA άλλαξε το πλάνο της και μετέφερε την ημερομηνία απόσυρσής του για το 2030. Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και Ρωσία είχαν υπογράψει συμφωνητικό ώστε να συνεχίσουν τις ανταλλαγές πληρωμάτων στις πτήσεις προς τον ISS. Αυτή η συμφωνία προβλέπει πως μερικοί Αμερικανοί αστροναύτες θα μεταφέρονται με Soyuz και μερικοί Ρώσοι κοσμοναύτες με Crew Dragon. 

Ο αρχηγός και γενικός διευθυντής της Roscosmos, Yuri Borisov δήλωσε ότι "Σαφώς θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους συνεργάτες, αλλά η απόφαση να αποχωρήσουμε από αυτόν τον σταθμό μετά το 2024 έχει ληφθεί.

Η εκτόξευση του International Space Station είχε γίνει το 1998 και από τον Νοέμβριο του 2000 και έπειτα αποτελεί τον βασικό προορισμό εκατοντάδων αστροναυτών.