Αστροναύτες και κοσμοναύτες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται παρά την κρίση

Με γνώμονα την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων
17 Ιουλίου 2022 10:47
Αστροναύτες και κοσμοναύτες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται παρά την κρίση

Οι ψυχροπολεμικές σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γη κινδυνεύουν να μεταφερθούν και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μία νέα εξέλιξη όμως δίνει ελπίδες πως η συνεργασία αστροναυτών και κοσμοναυτών στο διάστημα θα ξεπεράσει τις πολιτικές αντιπαλότητες για χάρη της επιστήμης. NASA και Roscosmos υπέγραψαν συμφωνία για ανταλλαγή πληρωμάτων στις πτήσεις για τον ISS. Προς το παρόν, οι Ρώσοι κοσμοναύτες μεταφέρονται στον ISS με τις κάψουλες Soyuz και οι Αμερικανοί αστροναύτες με το Crew Dragon της SpaceX.

Η νέα συμφωνία προβλέπει μερικούς Αμερικανούς αστροναύτες να μεταφέρονται με Soyuz και μερικούς Ρώσους κοσμοναύτες να μεταφέρονται με Crew Dragon. Αυτή η ανταλλαγή θα διασφαλίσει πως τόσο το αμερικανικό όσο και το ρωσικό τμήμα του ISS θα είναι πάντα επανδρωμένα ακόμα κι αν ακυρωθεί κάποια πτήση, ενώ τα πληρώματα και των δύο χωρών θα εξοικειωθούν με τις τεχνολογίες και το χειρισμό και των δύο σκαφών.

Η πτήση μικτών πληρωμάτων διασφαλίζει πως θα υπάρχουν πάντα επαρκώς εκπαιδευμένα μέλη πληρώματος στο διαστημικό σταθμό για κρίσιμες συντηρήσεις και διαστημικούς περιπάτους. Προστατεύει επίσης από περιπτώσεις προβλημάτων με οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος, σοβαρά ιατρικά περιστατικά ή κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί από το πλήρωμα και το σκάφος να γυρίσουν στη Γη νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η πρώτη μικτή πτήση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, με την κοσμοναύτη Anna Kikina να είναι η πρώτη Ρωσίδα που θα πετάξει με Crew Dragon, ενώ θα συνοδεύεται από την Nicole Mann και τον Josh Cassada της NASA, καθώς και τον Ιάπωνα Koichi Wakata. Από την άλλη, ο Αμερικανός αστροναύτης Frank Rubio θα πετάξει με σκάφος Soyuz.

Να σημειώσουμε πως η συμφωνία δεν εμπλέκει καθόλου χρηματικές απολαβές για τις δύο υπηρεσίες. Μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι Crew Dragon της SpaceX, οι Αμερικανοί αστροναύτες μεταφέρονταν στον ISS με Soyuz και κάθε θέση κόστιζε στη NASA $56 εκατομμύρια.