Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κάνει το χρυσό...Bitcoin

Για να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο
04 Ιουλίου 2022 09:18
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κάνει το χρυσό...Bitcoin

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υιοθέτησε το Μάιο το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα της χώρας και έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Ελ Σαλβαδόρ που το κάνει. Τώρα, ο Πρόεδρος, Faustin Archange Touadera, ανακοίνωσε το Sango project σε μία προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το Bitcoin και την blockchain τεχνολογία για να επανεκκινήσει την οικονομία. Σκοπεύει λοιπόν να μετατρέψει σε tokens τον ορυκτό πλούτο της χώρας, επιτρέποντας στους επενδυτές να αγοράσουν NFTs των πολύτιμων ορυκτών. Οι πωλήσεις των NFTs θα χρηματοδοτήσουν τα projects για την εξόρυξη των πόρων.

Το Sango έχει μηδενικούς εταιρικούς φόρους και φόρους εισοδήματος και σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος συναλλαγών του Bitcoin, ο Touadera ελπίζει πως οι πολίτες της χώρας με χαμηλά εισοδήματα θα χρησιμοποιήσουν πλήρως το Bitcoin.

Πολλές αφρικανικές χώρες στρέφονται στην blockchain τεχνολογία μετατρέποντας σε tokens το φυσικό τους πλούτο, για να απευθυνθούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών. Το ρίσκο βέβαια είναι η ασταθής φύση του Bitcoin με την αξία του να αυξάνει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μεσοπρόθεσμα. Ένα ακόμα αγκάθι είναι πως το 90% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο internet, πρόβλημα που ο Πρόεδρος ελπίζει να λύσει αφού υπέγραψε συμφωνία με το γειτονικό Καμερούν για δίκτυο οπτικών ινών μέσα στο 2023.

Ο φυσικός πλούτος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εκτιμάται στα $3 τρισεκατομμύρια, ωστόσο η χώρα παραμένει μία από τις φτωχότερες του πλανήτη, ενώ έχει πληρώσει και βαρύ τίμημα από τους συνεχόμενους εμφύλιους πολέμους στη διάρκεια δέκα ετών.