Ο “Ιησούς του Bitcoin“ συνελήφθη στην Ισπανία

Για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ
01 Μαΐου 2024 10:33
Ο “Ιησούς του Bitcoin“ συνελήφθη στην Ισπανία

Ο 45χρονος Roger Ver, αποκαλούμενος και ο “Ιησούς του Bitcoin”, δημιούργησε μία τεράστια περιουσία καθώς ήταν από τους πρώτους που επένδυσε στο Bitcoin. Ωστόσο, οι ΗΠΑ τον έχουν κατηγορήσει για απάτη και φοροδιαφυγή $48 εκατομμυρίων και τώρα ο Ver συνελήφθη για λογαριασμό των ΗΠΑ από τις Αρχές της Ισπανίας.

Ο δικηγόρος του Ver δήλωσε απογοήτευση και έκπληξη από τη σύλληψη του πελάτη του καθώς αυτός ταξίδευε στην Ισπανία.

Ο κ. Ver βασίστηκε σε κορυφαίους επαγγελματίες φόρων για να τον βοηθήσουν να αναφέρει τα Bitcoins του και πάντα ήταν πρόθυμος να συμμορφωθεί πλήρως με τις φορολογικές του υποχρεώσεις στις ΗΠΑ. Ανυπομονούμε να αποδείξουμε την αθωότητά του στο δικαστήριο αν χρειαστεί.

Ο Ver άρχισε να συγκεντρώνει Bitcoins από το 2011 και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κρυπτονομίσματος, κερδίζοντας το προσωνύμιο “Ιησούς του Bitcoin”. To 2014 απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητά του και έγινε πολίτης του Άγιου Χριστόφορου και Νέβις. Αυτό είχε φορολογικές επιπτώσεις για τον Ver, καθώς όταν κάποιος στις ΗΠΑ απαρνείται την υπηκοότητα, η περιουσία του θεωρείται πως πωλήθηκε για την εμπορική της αξία τη μέρα πριν την κατάργηση της υπηκοότητας. Οποιαδήποτε κέρδη από αυτήν την υποτιθέμενη πώληση, πρέπει να φορολογηθούν και να συμπεριληφθούν στο φόρο εκείνης της χρονιάς.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται πως ο Ver απέκρυψε το πόσα Bitcoin είχε στην κατοχή του, αναφέροντας πόσα είχαν οι δύο εταιρίες του και όχι ο ίδιος προσωπικά. Η εφορία των ΗΠΑ θεωρεί πως ο Ver οφείλει $48 εκατομμύρια σε φόρους για το διάστημα 2014-2017.