Μυστηριώδεις "αόρατοι τοίχοι" ίσως να ανακαλύφθηκαν στο διάστημα

Μπορεί ένα υποθετικό σωματίδιο να ευθύνεται για όλα αυτά;
30 Ιουνίου 2022 17:19
Μυστηριώδεις "αόρατοι τοίχοι" ίσως να ανακαλύφθηκαν στο διάστημα

Ίσως να υπάρχουν αόρατα μυστηριώδη τοιχώματα στο διάστημα σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη των αστρονόμων. Όπως αναφέρει και το άρθρο του BGR, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι στο διάστημα λειτουργεί  μια "πέμπτη δύναμη", η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αυτών των "αόρατων τοίχων" και πως διαμεσολαβεί ένα υποθετικό σωματίδιο που ονομάζεται "symmetron". 

Βέβαια αυτοί οι τοίχοι δεν είναι σαν τους τοίχους ενός δωματίου, όπως μπορεί να έχετε φανταστεί και περισσότερο μοιάζουν με εμπόδια. Χάρη σε αυτά θα μπορούσαμε να δώσουμε εξήγηση, σε ένα -μέχρι πρότινος- ανεξήγητο κομμάτι του διαστήματος, το οποία έχει αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στους αστρονόμους εδώ και χρόνια. 

Γνωρίζουμε, χάρη στην τωρινή τεχνολογία, πως το μοντέλο ψυχρής σκοτεινής ύλης Λάμδα (ΛCDM) είναι το τρέχον τυπικό μοντέλο με το οποίο εξηγούμε την κοσμολογία, ωστόσο έχει υπάρξει μια περίπλοκη πρόκληση στο συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο δεν βγάζει σαφές συμπέρασμα. 

Το μοντέλο ΛCDM υποστηρίζει ότι οι μικροί γαλαξίες κατανέμονται σε ακατάστατες τροχιές γύρω από άλλους μεγαλύτερους. Ωστόσο, οι περισσότεροι μικροί γαλαξίες που περιστρέφονται γύρω από μεγαλύτερους, είναι κατανεμημένοι σε λεπτά, flat επίπεδα, τα οποία μοιάζουν με τους δακτύλιους του Κρόνου. Σαν κάποιος να τακτοποιεί τον έναν δίπλα στον άλλον τους γαλαξίες με αόρατα τοίχοι. Αυτοί οι «δορυφόροι», όπως τους αποκαλούν συχνά οι αστρονόμοι, μπορεί να βρεθούν σε συγχρονισμένες τροχιές σε όλο τον δικό μας γαλαξία, ενώ τα έχουν παρατηρήσει και σε γειτονικούς γαλαξίες. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προτείνει πολλές πιθανές εξηγήσεις για την επίλυση του "προβλήματος του δορυφορικού δίσκου".

Βέβαια, χάρη στη νέα αυτή μελέτη των αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ, γίνεται λόγος για έναν διαφορετικό τρόπο εξήγησης της ύπαρξης αυτών των αόρατων τοίχων. Οι ερευνητές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια πιθανή εξήγηση, που να προέρχεται από τη "νέα φυσική", που δεν εξαλείφει εντελώς τη σκοτεινή ύλη. Άλλωστε, η σκοτεινή ύλη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μάζας στο σύμπαν και είναι μέσα στα μεγαλύτερα ανεξήγητα μυστήρια του σύμπαντος. 

Όπως προαναφέραμε, τα υποθετικά αυτά σωματίδια που λέγονται "συμμετρόνια"(symmetrons) θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη δημιουργία αόρατων τοιχών, οι οποίοι είναι ικανοί να διατηρούν τους γαλαξίες στις εκλεπτυσμένες τροχιές τους, αντί να κινούνται ακατάστατα -όπως προτείνει το μοντέλο LCDM. 

Όλη η έρευνα αποτελεί απλώς απόδειξη της ιδέας και για να αποδειχθεί ότι πράγματι υπάρχουν αόρατοι τοίχοι στο διάστημα, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχουν και τα συμμετρόνια. Σε αυτό το κομμάτι μελλοντικά θα παίξει ρόλο το τηλεσκόπιο James Webb