Το υψηλότερο αστεροσκοπείο του κόσμου τέθηκε σε λειτουργία

Μετά από 26 χρόνια προσπαθειών
05 Μαΐου 2024 11:47
Το υψηλότερο αστεροσκοπείο του κόσμου τέθηκε σε λειτουργία

Το University of Tokyo Atacama Observatory (TAO) άνοιξε και επίσημα το “μάτι” του μετά από 26 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής. Στα 5.640 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο όρος Chajnantor στην έρημο Atacama της Χιλής, είναι πλέον το υψηλότερο αστεροσκοπείο στον κόσμο.

Το οπτικο-υπέρυθρο TAO τηλεσκόπιο έχει μέγεθος 6.5 μέτρων και πλέον έχει ξεκινήσει να σαρώνει τους ουρανούς. Ξεκινά με δοκιμαστικές λειτουργίες και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2025.

Το μεγάλο υψόμετρο σημαίνει πως υπάρχει πολύ λιγότερη υγρασία στον αέρα και το TAO μπορεί να παρατηρήσει σχεδόν όλο το φάσμα των υπέρυθρων κυμάτων, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένα άλλο επίγειο τηλεσκόπιο. Το TAO θα χρησιμοποιηθεί για να μάθουμε περισσότερα για τη γέννηση των γαλαξιών και την προέλευση των πλανητών.

Ωστόσο το ακραίο αυτό υψόμετρο έχει τους κινδύνους του για τους ανθρώπους. Οι εργάτες που το κατασκεύασαν χρειάζονταν τακτικές ιατρικές εξετάσεις και συχνά είχαν εξωτερική τροφοδοσία οξυγόνου όσο εργάζονταν. Ακόμα και οι ερευνητές που θα εργάζονται πλέον στο τηλεσκόπιο θα πρέπει να φροντίσουν να αποφύγουν τη νόσο των ορέων. Η ομάδα σκοπεύει να χειρίζεται μελλοντικά το τηλεσκόπιο απομακρυσμένα, από μια βάση σε χαμηλότερο υψόμετρο, για να προστατευτούν οι ερευνητές.