Υπάρχει ο Πλανήτης 9; Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα!

Η ισχυρότερη στατιστική απόδειξη μέχρι σήμερα
28 Απριλίου 2024 14:24
Υπάρχει ο Πλανήτης 9; Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα!

Από ξέφρενες θεωρίες, μέχρι εμπεριστατωμένες επιστημονικές έρευνες, ανά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για τον ένατο πλανήτη που υποτίθεται ότι υπάρχει στις άκρες του ηλιακού μας συστήματος

Τώρα, καθώς η αναζήτηση συνεχίζεται, οι αστρονόμοι είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στην επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, με μια νέα έρευνα να τονίζει ότι αποτελεί την ισχυρότερη στατιστική απόδειξη για την παρουσία του μέχρι σήμερα.

Με επικεφαλής τον Konstantin Bogytin του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, η μελέτη εξετάζει τις ιδιόμορφες τροχιές των Δια-Ποσειδώνιων Αντικειμένων (Trans-Neptunian Objects - TNOs), τα οποία είναι ουράνια σώματα που βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα, συμπεριλαμβανομένων των νάνων πλανητών, όπως ο Πλούτωνας και η Έρις.

Η ομάδα του Bogytin επικεντρώθηκε σε ένα υποσύνολο TNOs των οποίων οι τροχιές αποσταθεροποιούνται από τη βαρύτητα του Ποσειδώνα, κάτι που τις κάνει απρόβλεπτες. Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν αυτές τις ακανόνιστες κινήσεις στις προσομοιώσεις τους, οι οποίες συνυπολόγισαν επίσης τις βαρυτικές επιρροές από άλλους πλανήτες, κοντινά αστέρια και την ευρύτερη γαλαξιακή παλίρροια που ασκεί ο Γαλαξίας μας.

Η μελέτη διεξήγαγε δύο παράλληλες προσομοιώσεις: μία υποθέτοντας την ύπαρξη του Πλανήτη Εννέα στην υποθετική του θέση και μία άλλη χωρίς τον Πλανήτη Εννέα. Τα ευρήματα, λοιπόν, έδειξαν ότι τα τροχιακά μοτίβα αυτών των TNOs ευθυγραμμίζονται σημαντικά καλύτερα με το μοντέλο που περιλαμβάνει τον Πλανήτη Εννέα! Αντίθετα, το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο παραλείπει τον Πλανήτη Εννέα, αποτυγχάνει να εξηγήσει τις παρατηρούμενες τροχιές αυτών των αντικειμένων.

Η μελέτη έχει γίνει ήδη αποδεκτή για δημοσίευση από το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Letters και υπογραμμίζει τη σημασία των μελλοντικών παρατηρήσεων υψηλής ανάλυσης για τον έλεγχο των προβλέψεων αυτών. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ ο υποθετικός πλανήτης θεωρείται ότι έχει περίπου πενταπλάσια μάζα από τη Γη, αν όντως βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας απόσταση από τον Ήλιο, αυτό τον καθιστά απίστευτα δύσκολο να παρατηρηθεί άμεσα. Επομένως, η εξελισσόμενη ποιότητα των διαστημικών προσομοιώσεων και των παρατηρήσεων αποτελεί το κλειδί για τη διαλεύκανση αυτού του κοσμικού μυστηρίου.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, λοιπόν, δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε και τις πρώτες πραγματικές αποδείξεις.