Είμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη του Πλανήτη 9

Μέσω συστηματικής αναζήτησης
19 Μαρτίου 2024 12:01
Είμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη του Πλανήτη 9

Ο μυστηριώδης Πλανήτης 9 συνεχίζει να μας διαφεύγει, αλλά σήμερα είμαστε πιο κοντά στην ανακάλυψή του από ποτέ. Ο Πλανήτης 9 είναι ένας υποθετικός πλανήτης ο οποίος έχει τροχιά στα όρια του Ηλιακού συστήματος, πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα.

Μία πρόσφατη έρευνα προσπαθεί να εντοπίσει την τοποθεσία του μέσω συστηματικής αναζήτησης.

Συνεχίζουμε να καλύπτουμε συστηματικά όλες τις περιοχές του ουρανού που μπορεί να κρύβεται ο Πλανήτης 9. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Pan-STARRS, σήμερα έχουμε καλύψει τη μεγαλύτερη περιοχή.

Η ομάδα των ερευνητών έχει αποκλείσει περίπου το 78% των πιθανών τοποθεσιών, ενώ πρόσφερε νέες εκτιμήσεις για την απόσταση της τροχιάς στις 500 αστρονομικές μονάδες.

Ενώ θα θέλαμε να πούμε πως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η εύρεση του Πλανήτη 9, δεν καταφέραμε να τον βρούμε. Αλλά έχουμε περιορίσει σημαντικά την περιοχή αναζήτησης. Σήμερα έχουμε ερευνήσει περίπου το 80% των περιοχών που νομίζουμε ότι μπορεί να βρίσκεται ο Πλανήτης 9. Νομίζουμε πως το LSST (Legacy Survey of Space and Time) θα είναι η έρευνα που θα βρει τον Πλανήτη 9 . Όταν ενεργοποιηθεί σε ένα με δύο χρόνια, θα καλύψει ταχύτατα μεγάλο μέρος του διαστήματος και αν ο Πλανήτης 9 είναι εκεί, θα τον βρει.

Το LSST θα αναγνωρίσει αστεροειδείς κοντά στη Γη και μικρά πλανητικά σώματα εντός του Ηλιακού συστήματος, ενώ θα ερευνήσει και τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας, καθώς και την εξέλιξη του Milky Way.

Ο Πλανήτης 9 θα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και ο μόνος με μάζα μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα. Τέτοιοι πλανήτες είναι κοινοί σε άλλα αστρικά συστήματα και ξαφνικά θα έχουμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε έναν τέτοιον στο δικό μας Ηλιακό σύστημα.

Η υπόθεση της ύπαρξης του Πλανήτη 9 ξεκίνησε λίγο μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1846.

Υπάρχουν υπερβολικά πολλά διαφορετικά σημάδια πως ο Πλανήτης 9 είναι κάπου εκεί έξω. Το Ηλιακό μας σύστημα είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί χωρίς τον Πλανήτη 9. Ο Πλανήτης 9 εξηγεί πολλά πράγματα σχετικά με τις τροχιές αντικειμένων στο εξωτερικό Ηλιακό σύστημα τα οποία θα ήταν ανεξήγητα αλλιώς και θα χρειαζόμασταν κάποιου είδους ξεχωριστή εξήγηση.