Εταιρία διαστημικής τεχνολογίας συνδέθηκε με δορυφόρο μέσω…Bluetooth!

Έρχεται επανάσταση για το Internet of Things;
03 Μαΐου 2024 11:38
Εταιρία διαστημικής τεχνολογίας συνδέθηκε με δορυφόρο μέσω…Bluetooth!

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αφού καμιά φορά για παράδειγμα ασύρματα Bluetooth ακουστικά μπορεί να αποσυνδεθούν ακόμη και από ένα κινητό που βρίσκεται εκατοστά μακριά, μια νεοσύστατη εταιρία αεροδιαστημικής τεχνολογίας κατάφερε να επικοινωνήσει με δορυφόρο μέσω…Bluetooth.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η startup εταιρία Hubble Network που εδρεύει στις ΗΠΑ κατάφερε να πραγματοποιήσει άμεση Bluetooth σύνδεση με έναν δορυφόρο που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα μακριά. Η εκτόξευση έγινε στις 4 Μαρτίου του 2024, από τις εγκαταστάσεις της διαστημικής βάσης Vandenberg στις ΗΠΑ, με την Hubble Network να θέτει με επιτυχία σε τροχιά τους δύο πρώτους δορυφόρους της.

Στην επίσημη ανακοίνωση στο blog της, η εταιρία επισημαίνει:

Αυτοί δεν είναι οποιοιδήποτε δορυφόροι. Έχουν φτάσει με επιτυχία στην τροχιά τους και έχουν καταφέρει να λάβουν σήματα από ένα απλό Bluetooth τσιπ 3,5 χιλιοστών στην εκπληκτική απόσταση των 600 χιλιομέτρων.

Έχουμε διαψεύσει χιλιάδες δύσπιστους. Παρουσιάζοντας ότι μπορούμε να στέλνουμε σήματα απευθείας από ένα Bluetooth τσιπ και να τα λαμβάνουμε στο διάστημα σε απόσταση 600 χιλιομέτρων, ανοίξαμε ένα νέο πεδίο πιθανοτήτων.

Δίνοντας τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε Bluetooth συσκευή που υπάρχει ήδη στα ράφια, με μια απλή ενημέρωση λογισμικού να συνδεθεί σε δορυφορικό δίκτυο χωρίς κυψελοειδή λήψη, ανοίγουμε το δρόμο για μια επανάσταση στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT).

Φανταστείτε παγκόσμια κάλυψη δικτύου με 20 φορές μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας και 50 φορές χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Δεν πρόκειται απλώς για βελτίωση, αλλά για επανάσταση.

Η Hubble Network δήλωσε ότι συνεργάζεται ήδη με πιλοτικούς πελάτες σε τομείς όπως οι καταναλωτικές συσκευές, οι κατασκευές, οι υποδομές, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα logistics, το πετρέλαιο η άμυνα για να διερευνήσει περισσότερες ευκαιρίες. Παράλληλα, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον τρίτο της δορυφόρο σε συνεργασία με την SpaceX αργότερα μέσα στο 2024, τονίζοντας πως είναι στόχος της να φτιάξει το Starlink για τις IoT συσκευές.

Προφανώς, με σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια συσκευές Bluetooth να πωλούνται ετησίως, ο αντίκτυπος αυτής της νέας τεχνολογίας συνδεσιμότητας θα μπορούσε να είναι κολοσσιαίος. Αν η τεχνολογία του δορυφόρου της Hubble κάνει πράγματι αυτό που υπόσχεται, μπορεί να φέρει επανάσταση, ενισχύοντας με δορυφορικές δυνατότητες οποιαδήποτε απλή Bluetooth συσκευή.

Για παράδειγμα, αργότερες θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τις καλλιέργειές τους με πολύ φτηνούς αισθητήρες για την μέτρηση θερμοκρασιών, ποσοστών υγρασίας, βροχόπτωσης και πολλές άλλες καινοτόμες ιδέες. Οι πιθανές χρήσεις και τα πεδία εφαρμογής είναι δίχως υπερβολή αμέτρητα.