Η Κίνα θα χτίσει βάση στο φεγγάρι και μάθαμε το πότε!

Μια κλεφτή ματιά στα σχέδιά της για το μέλλον
02 Μαΐου 2024 11:43
Η Κίνα θα χτίσει βάση στο φεγγάρι και μάθαμε το πότε!

Η Κίνα σκοπεύει και επίσημα να χτίσει διαστημική βάση στο φεγγάρι και τώρα ανακοίνωσε το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA), σε συνεργασία με μια σειρά διεθνών εταίρων, παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής σεληνιακής βάσης. Η εγκατάσταση αυτή, γνωστή ως Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS), φιλοδοξεί να γίνει κόμβος για επιστημονικές ανακαλύψεις και εξερεύνηση της Σελήνης.

Ειδικότερα, ο οργανισμός κυκλοφόρησε μόλις ένα νέο ειδικό βίντεο που προσφέρει μια ματιά στο όραμά του για το μέλλον της σεληνιακής έρευνας, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατασκευή αυτής της εντυπωσιακής βάσης, η οποία θα σχεδιαστεί για μια ποικιλία επιστημονικών προσπαθειών.

Για παράδειγμα, τα πλάνα στο βίντεο παρουσιάζουν μια σειρά από δραστηριότητες που θα υποστηρίξει η σεληνιακή βάση, όπως η αποστολή landers και rovers, η δημιουργία συστημάτων επικοινωνίας και η κατασκευή πηγών ενέργειας που είναι απαραίτητες για συνεχείς επιχειρήσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι στο βίντεο εμφανίζεται επίσης και μια CGI αναπαράσταση ενός διαστημικού οχήματος της NASA που έχει αποσυρθεί πλέον και το οποίο υποτίθεται ότι εκτοξεύεται από την επιφάνεια της σελήνης. Είναι μια νοσταλγική αναφορά που κλείνει το μάτι στους λάτρεις της εξερεύνησης του διαστήματος.

Να σημειωθεί πως ο ILRS είναι ένα κοινό εγχείρημα, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Κίνα και τη Ρωσία το 2021. Στοχεύει να διευκολύνει την εκτεταμένη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής δειγμάτων και των αποστολών επιστροφής, και να χρησιμεύσει ως αφορμή για περαιτέρω αποστολές στις αχανείς, ανεξερεύνητες περιοχές της σελήνης. Το εγχείρημα έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη εθνών από όλο τον κόσμο, όπως η Βενεζουέλα, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη και η Νικαράγουα.

Πότε όμως θα είναι έτοιμος ο διαστημικός σταθμός της Κίνας; Το σχέδιο είναι η βάση να είναι λειτουργική πριν από το 2045. Το κατά πόσο η εκτίμηση αυτή είναι βέβαια ρεαλιστική ή φιλόδοξη μένει να το δούμε στην πράξη.

Ακολουθεί το εν λόγω βίντεο.

Tags: