Το στέμμα του Ήλιου όπως δεν το έχετε ξαναδεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Απόκοσμο και εκρηκτικό
04 Μαΐου 2024 10:38
Το στέμμα του Ήλιου όπως δεν το έχετε ξαναδεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Solar Orbiter της ESA στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 κατάφερε να καταγράψει την εντυπωσιακότερη εικόνα του στέμματος του Ήλιου. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο 1/3 της απόστασης της Γης από τον Ήλιο, φτάνοντας στις 7 Οκτωβρίου τα 43 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Χάρη στο όργανο Extreme Ultraviolet Imager (EUI), έχουμε μία απόκοσμη και εκρηκτική εικόνα, καθώς το Solar Orbiter κατέγραψε τη μετάβαση από τη χαμηλότερη ατμόσφαιρα του Ήλιου στο πολύ πιο καυτό εξωτερικό στέμμα.

Στο βίντεο, οι δομές που μοιάζουν με τρίχες αποτελούνται από πλάσμα, φορτισμένο αέριο που ακολουθεί τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου καθώς βγαίνει από το εσωτερικό του Ήλιου. Οι φωτεινότερες περιοχές που βλέπετε φτάνουν τους 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ψυχρότερα υλικά εμφανίζονται σκοτεινά καθώς απορροφούν ακτινοβολία.

Στο 22ο δευτερόλεπτο εμφανίζεται μία μικρή έκρηξη στο κέντρο, με ψυχρότερο υλικό να ανυψώνεται πριν πέσει πάλι προς τα κάτω. Μην ξεγελιέστε όμως με τον όρο “μικρή”. Η έκρηξη αυτή είναι μεγαλύτερη από τη Γη!