Για κάποιο λόγο, μερικά μηνύματα στις πινακίδες προκαλούν ατυχήματα  

Μελέτη δείχνει αύξηση των ατυχημάτων

Για κάποιο λόγο, μερικά μηνύματα στις πινακίδες προκαλούν ατυχήματα

Οι ηλεκτρονικές πινακίδες που βλέπουμε στους δρόμους με μηνύματα άσχετα με την κατάσταση της κίνησης μπροστά, φαίνεται πως έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και αυξάνουν τα ατυχήματα. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη στο Τέξας των ΗΠΑ, όταν οι οδηγοί περνούσαν από πινακίδα που ανέφερε παλαιότερα στατιστικά θανάτων στο δρόμο, ήταν κατά 4.5% πιο πιθανό να εμπλακούν σε ατύχημα μέσα στα επόμενα 10 χιλιόμετρα.

Το ποσοστό αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε 2.600 ατυχήματα το χρόνο και σε 16 θανάτους. Και αν όντως αυτή η συνθήκη ισχύει και σε όλες τις ΗΠΑ, μιλάμε για 17.000 ατυχήματα κάθε χρόνο που προκαλούνται από πινακίδες τέτοιων μηνυμάτων.

Το Τέξας είναι η ιδανική τοποθεσία μελέτης αυτής της συνθήκης καθώς η πολιτεία προβάλει διαρκώς μηνύματα θανάτων στις ηλεκτρονικές πινακίδες σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των οδηγών. Φαίνεται όμως πως αυτά τα γενικόλογα, έντονα και πολλές φορές σοκαριστικά μηνύματα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές συγκρίνοντας τον αριθμό ατυχημάτων πριν και μετά τη συγκεκριμένη καμπάνια ασφαλείας, εξεπλάγησαν όταν είδαν πως είχε αρνητικό αντίκτυπο. Τα ατυχήματα ήταν ισοδύναμα με το αν αυξανόταν το όριο ταχύτητας κατά 8 km/h ή αν μειωνόταν η παρουσία αστυνομικών κατά 14%.

Η υπόθεσή τους είναι πως αυτού του είδους τα μηνύματα, αντί να κάνουν τους οδηγούς πιο προσεκτικούς, αποσπούν την προσοχή τους. Μετατρέποντας την προσοχή του οδηγού σε άγχος για το θάνατο, αυτά τα μηνύματα μπορεί να κάνουν τους οδηγούς να παραβλέπουν σημαντικά στοιχεία στο δρόμο, όπως τη θέση των άλλων αυτοκινήτων γύρω τους. Η υπόθεση της απόσπασης προσοχής ενισχύεται και από το γεγονός πως η αύξηση των ατυχημάτων ήταν μεγαλύτερη στους δρόμους του Τέξας οι οποίοι είναι πιο περίπλοκοι, με περισσότερη κίνηση, με περισσότερες λωρίδες και εξόδους.

Είναι σημαντικό να μετρήσουμε το αποτέλεσμα της καμπάνιας, ακόμα και μίας τόσο απλής, επειδή οι καλές προθέσεις δε σημαίνουν απαραίτητα καλά αποτελέσματα.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αποθαρρύνει την επίδειξη αριθμών θανάτων στις πινακίδες.

Τα δεδομένα ατυχημάτων δείχνουν ξεκάθαρα μία επίπτωση ασφαλείας στο να δείχνουμε τα νούμερα θανάτων στις πινακίδες. Ωστόσο ο μηχανισμός για αυτήν την επίπτωση δεν αναδεικνύεται καθαρά από τα δεδομένα της μελέτης. Χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για τους τύπους των ατυχημάτων και καταγεγραμμένοι παράγοντες που τα προκαλούν στις αναφορές για να έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.