Η Tesla κάνει τη μεγαλύτερη ανάκληση οχημάτων στην ιστορία της

Για να βελτιώσει την ασφάλεια
14 Δεκεμβρίου 2023 09:42
Η Tesla κάνει τη μεγαλύτερη ανάκληση οχημάτων στην ιστορία της

Η Tesla ανακαλεί περίπου 2 εκατομμύρια οχήματά της στις ΗΠΑ, σχεδόν όλα τα Tesla που κυκλοφορούν δηλαδή στους δρόμους της χώρας, για να εγκαταστήσει νέες λειτουργίες ασφαλείας στο σύστημα Autopilot. Σκοπός είναι να διασφαλίσει πως οι οδηγοί προσέχουν το δρόμο όσο χρησιμοποιούν το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδήγησης.

Η ανακοίνωσή της ανέφερε πως το Autopilot σύστημα “μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει την κατάχρηση από τους οδηγούς” και μπορεί να αυξήσει το ρίσκο ενός ατυχήματος.

Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια ερευνώντας αν τα οχήματα της Tesla διασφαλίζουν την επαρκή προσοχή του οδηγού στο δρόμο, μετά από αναφορές θανατηφόρων δυστυχημάτων που εμπλεκόταν η χρήση του Autopilot.

Ένα από αυτά που διαπιστώσαμε ήταν πως οι οδηγοί δεν προσέχουν το δρόμο όταν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο.

Να ξεκαθαρίσουμε πως το Autopilot στην παρούσα μορφή του δεν κάνει το όχημα αυτόνομο, αλλά μπορεί να το κρατάει στη λωρίδα του, να επιταχύνει ή να φρενάρει αυτόματα, ενώ το enhanced Autopilot μπορεί να αλλάξει και λωρίδες σε αυτοκινητόδρομους.

Η Tesla δεν ανέφερε την έκταση της ανάκλησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες ρυθμίσεις ασφαλείας που θα διατεθούν μέσω OTA update. Δήλωσε όμως πως δε συμφωνεί με την ανάλυση της NHTSA, παρόλα αυτά θα προσφέρει το update για να ενθαρρύνει τον οδηγό να αναλάβει τις ευθύνες του στο δρόμο όποτε ενεργοποιεί το Autopilot.

Η NHTSA δήλωσε πως η έρευνα γύρω από το Autopilot θα παραμείνει ανοιχτή, όσο παρακολουθεί τις ενέργειες της Tesla.