Η Huawei προσέγγισε Mercedes και Audi

Προσπαθεί να επεκταθεί στην Ευρώπη
12 Δεκεμβρίου 2023 11:07
Η Huawei προσέγγισε Mercedes και Audi

Ένα νέο ρεπορτάζ του Reuters, αποκαλύπτει πως η Huawei έχει προσεγγίσει τις Mercedes και Audi για να τις πείσει να αγοράσουν μετοχές από τις θυγατρικές εταιρίες της που ασχολούνται με το software των έξυπνων αυτοκινήτων. Οι τρεις διαφορετικές πηγές τους Reuters αναφέρουν πως η Huawei θέλει να επεκτείνει τις στρατηγικές συνεργασίες της και πέρα από τις κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων. Ελπίζει επίσης πως οι επενδύσεις από ξένους επενδυτές θα τη βοηθήσουν να προστατευτεί από πιθανές γεωπολιτικές διαμάχες, όπως αυτές που επέφεραν τις κυρώσεις των ΗΠΑ το 2019.

Η Huawei σκοπεύει να γίνει ο κύριος προμηθευτής software παγκοσμίως για τα έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα και για αυτό το λόγο δημιούργησε την Intelligent Automotive Solution (IAS), η οποία εκτιμάται κάπου ανάμεσα στα $28 και $35 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η Huawei είχε προκαταρκτικές συνομιλίες με την Mercedes τις προηγούμενες εβδομάδες, προσφέροντάς της το 3% με 5% των μετοχών. Ωστόσο η Mercedes δε φάνηκε να ενδιαφέρεται καθώς θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του software των οχημάτων της και δε θέλει να το αναθέσει σε εξωτερικό προμηθευτή.

Το ενδιαφέρον της Audi παραμένει άγνωστο, ωστόσο οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο εταιρίες σχεδιάζουν μία συνεργασία στην ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης για την Audi.

Η Audi αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ η Mercedes το αποκάλεσε “εικασία”. Ούτε η Huawei δέχθηκε να απαντήσει όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Richard Yu της Huawei είχε παραδεχθεί τον Απρίλιο πως είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές, τις αμερικανικές και τις ιαπωνικές εταιρίες να επιλέξουν την Huawei ως τον κύριο προμηθευτή τους για έξυπνες λύσεις, εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση επειδή έχουμε κάνει τεράστιες επενδύσεις.

Αυτή τη στιγμή η Changan Auto κατέχει το 40% των μετοχών της smart car επιχείρησης της Huawei.