Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις δοκιμές αντι-δορυφορικών πυραύλων

Μεγάλο το ρίσκο από τα διαστημικά συντρίμμια
21 Απριλίου 2022 10:19
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις δοκιμές αντι-δορυφορικών πυραύλων

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, από τη βάση Vandenberg της αμερικανικής Space Force ανακοίνωσε πως απαγορεύει όλες τις πυραυλικές δοκιμές κατά δορυφόρων. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία έχουν όλες πραγματοποιήσει τέτοιου είδους δοκιμές, γεμίζοντας την τροχιά γύρω από τη Γη με διαστημικά συντρίμμια.

Πολύ απλά, αυτές οι δοκιμές είναι επικίνδυνες και δε θα συνεχίσουμε να τις πραγματοποιούμε. Τα συντρίμμια αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των αστροναυτών μας, των δορυφόρων μας και της αναπτυσσόμενης εμπορικής παρουσίας μας. Ένα κομμάτι στο μέγεθος μίας μπάλας μπάσκετ η οποία ταξιδεύει με χιλιάδες μίλια την ώρα, μπορεί να καταστρέψει ένα δορυφόρο. Ακόμα και ένα κομμάτι μικρό όσο ένας κόκκος άμμου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Μία προηγούμενη αντιδορυφορική πυραυλική δοκιμή της Ρωσίας το Νοέμβριο, δημιούργησε 1.632 κομμάτια διαστημικών συντριμμιών σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροχιακών αντικειμένων της Space Force, αναγκάζοντας τους αστροναύτες του ISS να αναζητήσουν καταφύγιο στις κάψουλες διαφυγής. Παρόμοια δοκιμή είχε πραγματοποιήσει και η Κίνα το 2007.

Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, ένα βήμα που απευθύνεται ειδικά στο πρόβλημα των καταστροφικών πυραυλικών δοκιμών στο διάστημα, όπως αυτή της Ρωσίας το Νοέμβριο. Αυτές οι δοκιμές είναι μέρος των προσπαθειών τους να αναπτύξουν αντιδορυφορικά οπλικά συστήματα. Αυτά τα όπλα έχουν σκοπό να αποτρέψουν την ικανότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί τις διαστημικές της δυνατότητες, διαταράσσοντας και καταστρέφοντας τους δορυφόρους μας. Δορυφόρους οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν και τα υπόλοιπα έθνη να ακολουθήσουν τα βήματά τους στην απαγόρευση των αντιδορυφορικών πυραυλικών δοκιμών, καθώς “η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του διαστήματος, η εξερεύνησή του και η χρήση του από όλα τα κράτη απειλείται”.