Ανιχνεύσαμε μυστηριώδεις σεισμούς στον Άρη και μπορεί να έχουν μόνο μία εξήγηση

Αλλάζουν τα δεδομένα για το μαγνητικό πεδίο
11 Απριλίου 2022 12:43
Ανιχνεύσαμε μυστηριώδεις σεισμούς στον Άρη και μπορεί να έχουν μόνο μία εξήγηση

Φαίνεται πως η επιφάνεια του Άρη είναι πολύ πιο σεισμογενής από αυτό που περιμέναμε και χάρη σε νέες τεχνικές, καταφέραμε να εντοπίσουμε σεισμική δραστηριότητα που έως τώρα μας διέφευγε. Ο Άρης κάθε άλλο παρά νεκρός είναι λοιπόν αφού κάτω από το άγονο τοπίο του υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το να ξέρουμε πως ο μανδύας του Άρη είναι ακόμα ενεργός είναι κρίσιμο για να καταλάβουμε πώς ο Άρης εξελίχθηκε ως πλανήτης. Μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε θεμελιώδη ερωτήματα για το Ηλιακό σύστημα και την κατάσταση του μανδύα και του πυρήνα του Άρη και την εξέλιξη του πλέον εξαφανισμένου μαγνητικού του πεδίου.

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν πως ο Άρης ήταν ουσιαστικά νεκρός. Δεν υπήρχε κάποιο μαγνητικό πεδίο, κάτι το οποίο τους ωθούσε στο συμπέρασμα ότι δε συμβαίνει κάτι στο εσωτερικό του. Συνήθως η κινητική ενέργεια υγρών στο εσωτερικό ενός πλανήτη μετατρέπεται σε μαγνητική ενέργεια που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο που φτάνει ως το διάστημα. Η έλλειψη μαγνητικού πεδίου στον Άρη έδειχνε έλλειψη τέτοιου είδους δραστηριότητας.

Όλη η ζωή στη Γη επιβιώνει εξαιτίας του μαγνητικού πεδίου και της ικανότητάς του να μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία. Χωρίς αυτό, η ζωή όπως την ξέρουμε δε θα ήταν δυνατόν να υπάρξει.

Η νέα έρευνα κοίταξε πιο βαθιά στα δεδομένα του InSight lander της NASA το οποίο ήταν εξοπλισμένο με σεισμόμετρο και μας έχει δώσει ήδη εκατοντάδες μετρήσεις σεισμών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο αντισυμβατικές τεχνικές για να ανιχνεύσουν δεδομένα που μπορεί να μας έχουν ξεφύγει.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν 47 νέα σεισμικά γεγονότα βασισμένοι στα πρότυπα εννέα γνωστών σεισμών και έπειτα προσπάθησαν να βρουν την προέλευσή τους. Η έλλειψη συγχρονισμού στους σεισμούς απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόκλησής τους από την αλληλεπίδραση με το Φόβο, το δορυφόρο του Άρη.

Βρήκαμε πως λάμβαναν χώρα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ αυτοί που ανιχνεύθηκαν από τη NASA συνέβαιναν μόνο τη νύχτα όταν ο πλανήτης ήταν πιο ήσυχος. Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε πως η κίνηση λιωμένων βράχων στο μανδύα του Άρη είναι υπεύθυνη για τους 47 νέους σεισμούς που ανιχνεύθηκαν.

Οι σεισμοί αποδόθηκαν στη συνεχή κίνηση του μάγματος στο μανδύα του πλανήτη, κάτι που υποδεικνύει πως ο Άρης είναι πολύ περισσότερο ηφαιστειακά και σεισμικά ενεργός από ό,τι πιστεύαμε.

Οι σεισμοί έμμεσα μας βοηθούν να καταλάβουμε αν η συναγωγή θερμότητας λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του πλανήτη και αν αυτή η συναγωγή όντως συμβαίνει όπως δείχνουν τα αποτελέσματά μας, τότε πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος μηχανισμός που αποτρέπει τη δημιουργία ενός μαγνητικού πεδίου στον Άρη. Το να καταλάβουμε το μαγνητικό πεδίο του Άρη, πώς εξελίχτηκε και σε ποιο στάδιο της ιστορίας του πλανήτη σταμάτησε, είναι προφανώς σημαντικό για τις μελλοντικές αποστολές και είναι κρίσιμο να οι επιστήμονες ελπίζουν κάποια μέρα να έχουμε ανθρώπινη παρουσία στον Άρη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.