Το Bitcoin έχει αποτύπωμα άνθρακα όσο η Ελλάδα

Έγινε λιγότερο "πράσινο" όταν απαγόρευσε το mining η Κίνα
26 Φεβρουαρίου 2022 09:54
Το Bitcoin έχει αποτύπωμα άνθρακα όσο η Ελλάδα

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από όταν η Κίνα απαγόρευσε καθολικά το mining του Bitcoin, οδηγώντας τους miners στην αγκαλιά του Καζακστάν και των ΗΠΑ. Αντίστοιχα όμως, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τροφοδότηση του mining, έπεσε από 41.6% το 2020 σε μόλις 25.1% τον Αύγουστο του 2021.

Ο κύριος λόγος είναι πως οι miners στερήθηκαν την υδροηλεκτρική ενέργεια της Κίνας και βασίζονται πλέον στα ορυκτά καύσιμα των ΗΠΑ. Μάλιστα αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές εκτιμούν πως το Bitcoin παράγει εκπομπές άνθρακα όσο η Ελλάδα.

Οι miners μετακινούνται σε μέρη με φθηνό ηλεκτρισμό. Στο παρελθόν, την περίοδο των βροχών, μετακινούνταν στην Κίνα από φθηνό ηλεκτρισμό ορυκτών καυσίμων σε μέρη με πληθώρα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Μετά το ban όμως τον Ιούνιο του 2021, οι περισσότεροι μετακόμισαν σε ΗΠΑ και Καζακστάν.

Το αμερικανικό δίκτυο έχει μόνο ένα μικρό μέρος του συστήματός του συνδεδεμένο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το μεγαλύτερο βασίζεται στο φυσικό αέριο. Πολλοί miners επιλέγουν πολιτείες με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και μικρό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών, όπως το Texas, το Kentucky και η Georgia. Το Καζακστάν με τη σειρά του διαθέτει πολλούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Η έρευνα λέει πως το Bitcoin παράγει 65.4 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Η Ελλάδα παρήγαγε 56.6 μεγατόνους το 2019. Το αποτύπωμα άνθρακα για κάθε συναλλαγή Bitcoin ανέρχεται στα 669 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, περίπου όσο είναι και το αποτύπωμα ανά επιβάτη μίας πτήσης από το Άμστερνταμ στη Νέα Υόρκη.