Ο πύραυλος που θα συγκρουστεί με τη Σελήνη δεν είναι τελικά της SpaceX

Λανθασμένη αναγνώριση
14 Φεβρουαρίου 2022 09:01
Ο πύραυλος που θα συγκρουστεί με τη Σελήνη δεν είναι τελικά της SpaceX

Τον Ιανουάριο ένας αστρονόμος αποκάλυψε πως ένας Falcon 9 πύραυλος που βρισκόταν στο διάστημα για εφτά χρόνια, θα συγκρουστεί τελικά το Μάρτιο με τη Σελήνη. Η αναγνώριση όμως τόσο μακρινών αντικειμένων δεν είναι εύκολη και μετά από παρότρυνση της NASA να εκτιμήσει ξανά την κατάσταση, η ετυμηγορία άλλαξε. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο ιστορικό του αντικειμένου και σε νέα δεδομένα από τη NASA, ο Bill Gray είναι πεπεισμένος πλέον πως πρόκειται για ένα κινεζικό πύραυλο.

Συγκεκριμένα, θεωρεί πως πρόκειται για ένα κομμάτι του Long March 3C πυραύλου της Κίνας, με τον οποίο εκτοξεύτηκε η αποστολή Chang’e 5-T1 στη Σελήνη το 2014, μία δοκιμαστική αποστολή πριν την Chang'e 5 για να δοκιμάσει διάφορες τεχνολογίες.

Νομίζω πως μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μία πολύ δυνατή αλυσίδα αποδείξεων για αυτό. Ανιχνεύοντας προς τα πίσω την τροχιά στην εκτόξευση του κινεζικού σκάφους, έχει νόημα. Καταλήγει με μία τροχιά η οποία περνάει από τη Σελήνη τη σωστή στιγμή μετά την εκτόξευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένας επίσημος φορέας ο οποίος να παρακολουθεί αντικείμενα τα οποία εξυπηρέτησαν το σκοπό τους στο διάστημα, όπως τα απομεινάρια πυραύλων στο βαθύ διάστημα.