Εκτός ελέγχου πύραυλος της SpaceX του Elon Musk θα συγκρουστεί με το φεγγάρι

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
26 Ιανουαρίου 2022 19:22
Εκτός ελέγχου πύραυλος της SpaceX του Elon Musk θα συγκρουστεί με το φεγγάρι

Σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι βρίσκεται πλέον ένας πύραυλος της SpaceX, έπειτα από επτά χρόνια στο διάστημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για το booster ενός Falcon 9, δηλαδή για τον ενισχυτικό πύραυλο που χρησιμοποιείται στα πρώτα στάδια της εκτόξευσης, ο οποίος είχε ως αφετηρία του ταξιδιού του τη Φλόριντα τον Φεβρουάριο του 2015. Ο εν λόγω πύραυλος ήταν μέρος μιας διαπλανητικής αποστολής με στόχο να στείλει έναν διαστημικό δορυφόρο καιρού σε ένα ταξίδι εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, όταν ο Falcon 9 ολοκλήρωσε την μακρά καύση των κινητήρων του και άφησε το Deep Space Climate Observatory της NOAA στο Σημείο Λαγκράνζ (το σημείο μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου διατηρείται βαρυτική ισορροπία) και σε ευθυγράμμιση με τον Ήλιο, το δεύτερο στάδιο της αποστολής εγκαταλείφθηκε.

Ο πύραυλος ήταν ήδη αρκετά ψηλά και έτσι δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά συγχρόνως «δεν είχε και την ενέργεια για να ξεφύγει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης», όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Eric Berger.

Τώρα, οι ειδική πιστεύουν πως το τεσσάρων τόνων τμήμα αυτό του Falcon 9 βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Φεγγάρι, με ταχύτητα περίπου 2,58 km/s. Οι εκτιμήσεις τονίζουν πως αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου.

Υπάρχει, όμως, λόγος ανησυχίας;

Όπως επισημαίνει ο αστροφυσικός Jonathan McDowell του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον, μιας και είναι η πρώτη περίπτωση που διαστημικά συντρίμμια χτυπούν άθελά μας τον φυσικό δορυφόρο της Γης.