Εταιρία θέλει να αρχίσει να σκάβει το φεγγάρι για πρώτες ύλες!

Και μάλιστα σε μόλις μερικά χρόνια από τώρα
16 Μαρτίου 2024 22:31
Εταιρία θέλει να αρχίσει να σκάβει το φεγγάρι για πρώτες ύλες!

Η Interlune, μια νεοσύστατη επιχείρηση από πρώην στελέχη της Blue Origin και έναν αστροναύτη της Apollo 17 αποστολής, ανακοίνωσε τα φιλόδοξα πλάνα της να ξεκινήσει σύντομα να σκάβει το φεγγάρι!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η εταιρία έχει βάλει στο στόχαστρό της τη σεληνιακή επιφάνεια με στόχο την εξόρυξη του σπάνιου ισοτόπου ήλιο-3 μέχρι το 2030. Αν τα καταφέρει, η Interlune θα γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρία που θα εξορύξει τους φυσικούς πόρους της σελήνης.

Η Interlune έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει μια αποστολή επίδειξης έως το 2026 για τη δειγματοληψία και τη μέτρηση του ηλίου-3 στο σεληνιακό έδαφος. Στη συνέχεια, θέλει να δημιουργήσει μια πιλοτική εγκατάσταση στο φεγγάρι έως το 2028 και να αρχίσει τις πρώτες επιστροφές ηλίου-3 στη Γη έως το 2030.

Το ήλιο-3, ένα ισότοπο του ηλίου που δημιουργείται από τον ήλιο μέσω της διαδικασίας της σύντηξης, υπάρχει σε αφθονία στο φεγγάρι, αλλά είναι σπάνιο στη Γη λόγω της μαγνητόσφαιρας του πλανήτη μας που εκτρέπει τους ηλιακούς ανέμους. Οι πιθανές εφαρμογές του ηλίου-3 είναι τεράστιες, από την κβαντική πληροφορική μέχρι την ιατρική. Ίσως η σημαντικότερη και πιο κερδοφόρα χρήση του όμως είναι ενδεχομένως ως καύσιμο για αντιδραστήρες σύντηξης.

Η Interlune σκοπεί να προβεί σε εκσκαφή μεγάλων ποσοτήτων σεληνιακού εδάφους, το οποίο έπειτα θα επεξεργαστεί για να εξάγει το αέριο και τέλος θα το μεταφέρει πίσω στη Γη. Η νεοσύστατη επιχείρηση συγκέντρωσε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σηματοδοτεί την ισχυρή εμπιστοσύνη των επενδυτών στη βιωσιμότητα της εξόρυξης στη Σελήνη.

Η αποστολή της Interlune θα μπορούσε όχι μόνο να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του φεγγαριού, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια, διευρύνοντας ίσως και τα όρια του εφικτού στην εξερεύνηση του διαστήματος.

 

Tags: